2 molitve za isceljenje od raka: Ovaj svetitelj čuda čini bolesnima koji mu se obraćaju

Autor: Republika

Razonoda

10.12.2019

08:24

Sveti Nektarije Eginski je bio pravoslavni teolog za koga se govori da je bio "anđeo na zemlji".

Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Rođen je 1846. godine, a njegovi savremenici svedoče da je za svoga života činio brojna čuda. Neki izvori tvrde da je Nektarije činio i 200 čuda dnevno lečeći teško obolele.

Ovom svecu obraćaju se oni koji su teško oboleli i za koje lek ne postoji. Naročito su molitve blagotvorne kod obolelih od raka. Božanske reči upućene Svetom Nekatariju doprinose umanjenju bolova i povlačenju tumura prema svedočenjima onih koji su se tokom bolesti redovno obraćali ovom svetitelju.

Ove dve molitve koje vam prenosimo su dobre kako za obolele, tako i za one koji su zdravi kako bi se zaštitili od bolesti.

Promo foto
Ikona Svetog Nektarija Eginskog

Prva molitva

O mirotočiva glavo, Svetitelju Nektarije, arhijereju Božji! U vreme velikog odstupništva i bezbožništva, pobožnošću si prosijao i sakrušio glavu pregordoga satane, koji nas je izranjavio. Toga radi darova ti Hristos da lečiš bolesti neizlečive, koje nas spopadoše zbog bezakonja naših. Verujemo: zavoleo te je Bog pravednoga, da tebe radi nas grešne pomiluje, od prokletstva da nas razreši, od bolesti da nas izbavi, i da se po svoj vaseleni slavi strašno i preslavno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Druga molitva

O Sveti Nektarije, oče bogomudri! Primi, čuvaru vere pravoslavne, ispovedanje usta ljudi hristoimenitih, koji se sabraše danas u hramu blagodaću Božjom koja u tebi živi. Vest dostiže do zemlje naše (srpske) da se ti, veliki među Svetima ugodniče Božji, javljaš na svim stranama sveta onima koji prizivaju ime tvoje i od raka isceljenje bolesnima daruješ.

Čusmo za arhimandrita, tvoga imenjaka, Nektarija, koji hram u selu Kamarizi u ime tvoje podiže, sa mukama velikim, jer od raka na grudima teško bolovaše i krv mu svaki dan iz rane isticaše i stradaše on veoma, ali delo sveto ne ostavljaše.

A ti si, Svetitelju mnogomilostivi, sa Neba iznenada sišao i pred njime se u hramu pojavio. On, pak, misleći za tebe da si sabrat i jedan od smrtnih, od tebe zatraži da se za njega pomoliš i reče: "Bolestan sam veroma, ali hoću svetu crkvu da podignem, da u njoj Svetu Liturgiju makar jednom odslužim zajedno s parohijanima, a posle neka umrem, jer se smrti ne bojim."

A ti si, oče, iako bestelesan beše, suzama lice svoje orosio! I zagrlivši stradalnika, celivao si ga i rekao: "Ne tuguj, čedo moje, jer ćeš, pošto bolešću budeš iskušan, ubrzo ozdraviti. I svi će za čudo ovo saznati". Ovaj, pak, iscelivši se, razumede s kim je govorio, ali ti si tad već nevidljiv postao.

Bolest je samo iskušenje koje prolazi

O veliki ugodniče Hristov, Nektarije! Taj hram je danas dovršen i čudesa se tvoja kao more umnožiše! Mi shvatismo da molitve pravednika treba da budu podržane našim usrđem za službu Božju i rešenošću da za Hrista umiremo, da bismo ozdravili.

Mole te, oče pravedni, bolesna čeda tvoja: (ovde pomeni imena za koga se moliš) da se na nama ispuni volja Božja, dobra, ugodna i savršena, jer Bog neće smrti grešnika, već da se grešnik obrati i živ bude.

Ti, pak, proroče volje Božje, isceli nas blagodatnim javljanjem svojim, da veliki bude Bog na nebesima i na zemlji u vekove vekova! Amin.

 

Komentari (0)

Loading