Budvanska rivijera: Kraj leta za početak odmora

Autor:

Razonoda

29.08.2022

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto u Budvi ovih dana ulazi u svoju naljepšu fazu.

Budvanska rivijera: Kraj leta za početak odmora

Foto: Turistička organizacija Budva

Toplo more u čarobnom gradu na Jadranu čija se temperatura polako izjednačava sa temperaturom vazduha, smanjene saobraćajne gužve, niže cijene u hotelima i privatnim apartmanima, proteklih godina, krajem avgusta i tokom septembra, privlače sve veći broj turista željnih pravog odmora na pješčanim plažama i u pitomom zaleđu.

Iako podaci govore da je na budvanskoj rivijeri još uvijek oko 40.000 turista pravi obrisi mediteranske ljepotice u svoj svojoj prirodnoj raskoši možda su upravo najvidljiviji u ovom periodu godine, kada i mještani rasterećeni svakodnevnih obaveza koje ljeto podrazumjeva – idu na plažu.

Republika

Foto: Turistička organizacija Budva

 

Hoteli, kojih na području cjelokupne budvanske rivijere ima 140, što čini skoro trećinu od ukupnog crnogorskog potencijala, pravi su izbor za kraj ljeta i početak godišnjeg odmora za sve one koji su upravo čekali blaže sunce.

Cijene su u većini objekata niže i do 30% u odnosu na jul i avgust, a mnogi hotelijeri su dodatno obezbjedili posebne akcije koje se prvenstveno odnose na boravak djece u pratnji roditelja. Visokokvalitetni sadržaji u budvanskim hotelima koji se velikim dijelom oslanjaju na samu obalu Jadranskog mora tokom prvih šest mjeseci ove godine najviše su privukli goste iz Srbije, Albanije, Nemačke, Francuske, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Poljske, Rusije i Hrvatske. Kada su u pitanju vanevropske zemlje, najveći broj dolazaka ostvaren je sa tržišta Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i azijskih zemalja. U ovom vidu smještaja, u prvoj polovini godine, boravilo je skoro 160.000 gostiju koji su ostvarili skoro 540.000 noćenja.

Republika

Foto: Turistička organizacija Budva

 

 

Septembarske cijene koje se u objektima sa tri ili četiri zvijezdice kreću već od 30, odnosno 40 eura za noćenje sa doručkom, odnosno od 60 eura za all inclusive uslugu, sa posebnim pogodnostima za najmlađe, već utiču na povećano interesovanje gostiju. Ukoliko tome dodamo i činjenicu da su cijene u privatnim apartmanima i sobama niže za 20%, te da se dvokreventa soba, u ovom periodu godine, može iznajmiti po cijeni od već 15 eura, a studio apartman od 20 eura za noć – pred nama je još mnogo lijepih dana druženja sa budvanskim gostima.

A što jedan gost može krajem avgusta i tokom septembra očekivati u Budvi?

Ukoliko preferirate zvuk sasksofona ili trube srdačno preporučujemo 15. Petrovac Jazz festival, koji je tokom 16 godina okupio više od 2000 učesnika iz 24 zemlje svijeta. Festival će se ove godine održati od 1. do 4. septembra, prva dva dana na terasi hotela “Palas Lux” u Petrovcu, a potom na bazenu “Rondo” turističkog naselja “Slovenska plaža”. U programu učestvuju crnogorski muzičari Marija Božović, “Band Montenegro” i “All Groove Olditemers”, “Vojvođanski bluz band” iz Srbije, iz Mauro Sigura iz Italije, “P'Jays” iz Slovenije i bend “Max Kochetov” kojeg čine muzičari iz Velike Britanije, Srbije i Ukrajine.

U Petrovcu ostajemo i u subotu, 3. septembra, kada će se, na radost mnogobrojnih gostiju, ali i stanovnika ovog šarmantnog malog mjesta na budvanskoj rivijeri, održati tradicionalna “Petrovačka noć”. Događaji u Petrovcu će početi već od 16 sati organizacijom sportskih igara u petrovačkom pristaništu, dječijim programom i podijelom tradicionalnih lokalnih specijaliteta. Muzički program ovogodišnje „Petrovačke noći”, nakon defilea i koncerta Gradske muzike Budve koji su predviđeni od 19 sati, obilježiće rok zvuk. Od 21 sat nastupiće budvanski sastav Jack Lupino, predstavnici nove srpske scene – grupa „Artan Lili” iz Beograda i regionalno poznati rok bend „Van Gogh”.

Miholjsko ljeto u Budvi

Želite miran odmor? Bijeg u prirodu ili tišinu koju remeti samo zvuk mora?

Preporučujemo da neizostavno posjetite Drobni pijesak, plažu koja je ove godine dobila laskavo priznanje - uticajni britanski magazin “The Guardian” uvrstio je među 40 najljepših u Evropi.                                                                                                               

Jutro iskoristite da obiđete Stari grad koji “pamti” više od 2.500 izuzetno burnih i interesantnih godina, da prošetate jedinstvenim Miločerskim parkom, vidite jednu od najstarijih maslina na Mediteranu - Staru maslinu u Ivanovićima ili upoznate mjesto sa kojeg se pruža pogled koji će vam oduzeti dah - tvrđavu Mogren.

Republika

Foto: Turistička organizacija Budva

 

 

O bogatoj istoriji Budve saznaćete sve zahvaljujući ljubaznim kustosima u Muzeju grada, koji je smješten u zgradi sa početka 19. vijeka,  a ovaj muzej je nedavno postao i dom antičkom mozaiku, za kojeg se pretpostavlja da datira iz II vijeka nove ere, a slučajno je pronađen krajem 30-ih godina prošlog vijeka, tokom izgradnje starog hotela “Avala”.

U predivnom budvanskom zaleđu nalazi se i deset manastira koji su mjesta koje turisti svih vjera obilaze sa posebnom ljubavlju i poštovanjem. Jedan od najljepših je svakako ženski manastir Rustovo u Paštrovskoj gori, gdje vrijedne monahinje već godinama prave prepoznatljive ljekovite proizvode od okolnog bilja.

Kraj leta u Budvi miriše na domaće grožđe i smokve, a ukoliko želite da otkrijete šta su to zinzule – čarobno kinesko voće ili kako se u seoskim domaćinstvima prave vino i rakija, posjetite najljepšu rivijeru na Jadranu tokom septembra ili oktobra i uživajte u čarima ovog nesvakidašnjeg podneblja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading