NE PRAVITE OVU GREŠKU KADA KUPUJETE AUTOMOBIL! Čuveni savetnik otkriva gde većina omane

Autor:

Razonoda

25.10.2021

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada ne trošite više od ovog svojih prihoda na automobil , savetuje stručnjak za finansije.

Republika

Foto: pixabay.com

Žena sedi u automobilu


Pored kupovine kuće ili stana, automobil je verovatno druga najskuplja kupovina koju ćete ikada napraviti u životu. Nakon više od 10 godina pisanja o novcu na veb stranici za lične finansije, Financial Samurai, Sem Dogen je otkrio da kupovina automobila jedna od načešćih finasijskih grešaka koju ljude prave.

Prečesto ljudi kupuju automobil bez realnog razumevanja koliko će zapravo više koštati njegovo posedovanje. Kao rezultat toga, oni na kraju troše previše i premašuju svoj budžet.


Nikada ne trošite više od ovoliko zarade na automobil

Da bih spasio druge od ove skupe greške, smislio je pravilo 1/10 za kupovinu automobila. Jednostavno je: ne trošite više od 10% svog bruto godišnjeg prihoda na kupovnu cenu automobila. Zašto? Zato što početna cena vozila neće biti jedina stvar koju plaćate, a smanjenje budžeta za osnovnu cenu je najefikasniji način da uštedite novac. 
 

Zašto možete zažaliti što niste sledili pravilo 1/10

Prema izveštaju Ekperian -a za 2019, koji prati milione auto -kredita svakog meseca, prosečan iznos pozajmljen za kupovinu novog vozila dostigao je rekordnih 32.187 dolara u prvom kvartalu. Prosečan zajam polovnih vozila takođe je dostigao rekord, 20.137 dolara. To je daleko više od onoga što većina američkih domaćinstava može priuštiti. To znači da prosečni kupci automobila sa srednjim cenama u suštini troše skoro 80% svoje bruto plate. Što je najgore, nakon što plate efektivnu poresku stopu od 20% na svoj godišnji bruto prihod, potrošiće skoro 100% svog neto prihoda na automobil!

Evo nekoliko drugih glavnih (mada retko razmatranih) razloga zašto je trošenje više od 10% svog godišnjeg prihoda na automobil užasna ideja:

1. Troškovi održavanja (i drugi skriveni) potrošiće vašu uštedu. Što više vozite svoj automobil, skuplje će koštati njegovo održavanje. Sa hiljadama delova za svako vozilo, nešto će se neizbežno pokvariti, procuriti ili će trebati nadogradnja, posebno nakon isteka garancije. I to nisu samo troškovi održavanja: takođe ćete morati da platite stvari kao što su gas, kamate na finansiranje, osiguranje, parking i saobraćajne karte. Štaviše, uzbuđenje posedovanja novog ili „novog“ polovnog automobila traje samo nekoliko meseci, ali bol zbog plaćanja istog automobila će trajati godinama.


2. Oportunitetni trošak je ogroman problem. Kada kupite automobil, gubite priliku da uložite svoj novac u sredstva koja mogu rasti i isplatiti dividende u budućnosti, kao što su nekretnine ili akcije. Efekti složene kamate su snažniji kada štedite rano i često. Potrošnja iznad realnog budžeta je kao negativno kombinovanje. Razmislite o tome koliko biste danas bili bogati da ste uložili oko 300 do 500 dolara na berzi od 2009. godine – umesto da sve trošite na mesečna plaćanja automobila!

Ovu lekciju je kako kaže i sam naučio na teži način.

2001. godine kupio sam jednogodišnji SUV Mercedes G500 za 79.000 dolara. U to vreme je izgledalo kao odlična stvar, s obzirom na to da je godinu dana ranije prodat za 150.000 dolara u prodavnici koja je imala ekskluzivna prava na uvoz i prodaju modela. Ali ubrzo nakon toga, doživeo sam kajanje kupca. Posedovanje automobila me je koštalo više nego što sam očekivao, i uništavalo je moje finansije. Najveća šteta? Kasnije sam pronašao stan sa dve spavaće sobe i dva kupatila okrenut prema parku u San Francisku koji sam zaista želeo da kupim. Nažalost, SUV je bio prevelik da stane u garažu - priča Sem Dogen.


3. Imaćete još mnogo toga za stres. Kada potrošite više od 10% svog prihoda na automobil, nivo stresa će se verovatno povećati. Na primer, svaki put kada parkirate automobil u lokalnoj prodavnici, brinućete se da vam vrata ne zazvone. Ili ćete možda biti pod stresom čitavu nedelju zbog ogrebotine na točkovima koja je nastala nakon što ste paralelno parkirali preblizu ivičnjaka. A kada vozite u saobraćaju, možda ćete se osećati više na ivici jer ste zabrinuti da će vam neko oštetiti automobil. Međutim, kada potrošite u okviru svog pravog budžeta, prestajete da brinete o udubljenjima na vratima i ogrebotinama na braniku. Vožnja i parkiranje postaju iskustvo bez stresa.

4. Možda ćete želeti da potrošite još više novca na svoj automobil. Što je vaš automobil lepši, možda ćete biti u iskušenju da potrošite na druge luksuzne predmete vezane za automobile. Možda razmislite o nabavci lepih cipela za vožnju, na primer, ili odgovarajućeg sata sa hronometarom za svoje sportsko vozilo.

5. Možda će vam biti teško da se otresete krivice. Duboko u sebi, znate da ako niste u mogućnosti da platite gotovinu za svoj automobil, onda to sebi zaista ne možete da priuštite. Nakon što sam kupio SUV, svaka uplata za automobil bila je podsetnik koliko sam bio glup sa svojim novcem. Kako je vreme odmicalo, postalo je jasno da postajem samo siromašniji, a ne bogatiji. Takođe sam požalio što nisam dao prioritet važnijim stvarima, poput štednje za penziju ili za školarinu mog deteta. Saznanje da ne zarađujem od automobila bio je zaista neprijatan osećaj. Na kraju krajeva, dobro je poznata činjenica da novi automobili gube na vrednosti 10% do 20% čim se odvezu sa auto placa.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Par uzima kredit u banci

 


Šta da radite ako ste potrošili previše na automobil

Ako ste već potrošili više od 10% svog bruto prihoda na automobil, nemojte paničariti. Niko nije savršen, a važno je da prepoznate svoju grešku i da je odmah ispravite. Jedna od opcija je da posedujete svoj automobil sve dok tržišna vrednost ne postane vredna 10% (ili manje) vašeg bruto godišnjeg prihoda. Ovo je najjednostavnije rešenje ako ste potrošili previše. Druga opcija je da samo "zagrizete" i prodate svoj auto. Ovo je najpametnije rešenje ako ste potrošili više od 20% svog bruto godišnjeg prihoda na automobil. Kada prodate svoj automobil, prihod možete koristiti za stvaranje pasivnog prihoda.

Ne oduzimajte sebi finansijsku slobodu

Često kažem ljudima da razmišljaju o pravilu 1/10 kao igrici. Iznenadićete se koliko različitih tipova automobila možete da birate koristeći pravilo 1/10. Ispod je samo nekoliko opcija, u zavisnosti od vašeg godišnjeg prihoda:

Ali recimo da ste spremni da kupite automobil koji daleko premašuje vaš budžet od 10%. Ako je to slučaj, onda umesto da verujete da zaslužujete da posedujete luksuzno vozilo od 35.000 dolara, motivišite se da razmislite o načinima da zaradite 350.000 dolara - i onda zapravo pokušajte da to uradite. Možda nikada nećete doći do 350.000 dolara, ali u najmanju ruku, vaša ušteda će se povećati. Preduzimanje pozitivnih koraka - velikih ili malih - ka poboljšanju prihoda i bogatstva uvek je veliki uspeh.

Sem Dogen je radio u investicionom bankarstvu 13 godina pre nego što je pokrenuo Financial Samurai, svoju veb stranicu za lične finansije. Dobio je B.A. diplomirao ekonomiju na Koledžu William & Mary, a magistrirao je na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Njegove tekstove objavljuje Forbes, The Wall Street Journal, The Chicago Tribune, L.A.Times i Business Insideru.
 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading