Na ovim mestima je zabranjeno fotografisanje: U ĆUZU zbog FOTKE!

Autor: Marija STANIĆ

Razonoda

16.09.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografisanje je neizostavan deo svakog putovanja, ali čak i neke poznate turističke atrakcije imaju određena pravila prilikom fotografisanja. Srpski telegraf otkriva u kojim državama nipošto ne smete fotografisati određene lokacije da biste izbegli neprijatnosti i kazne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

JUŽNA KOREJA 

Ovde ne smete da fotografišete žene u bilo kom javnom prostoru bez njihovog izričitog pristanka. Ako prekršite ovu zabranu, rizikujete da budete kažnjeni novčanom kaznom i do 7.000 evra. U najgoroj varijanti možete biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

AJFELOVA KULA

Ako planirate da putujete u Grad svetlosti, znajte da ovu veličanstvenu građevinu možete slobodno fotografisati samo preko dana. Svako korišćenje noćnih fotografija i videa Ajfelovog tornja u komercijalne svrhe strogo je kažnjivo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

VATIKAN

Samo je japanska televizija imala ekskluzivnu dozvolu 1997. da fotografiše Sikstinsku kapelu, kao znak zahvalnosti za finansiranje tadašnje restauracije. Nažalost, protivzakonito je slikati se unutar kapele. Postoji i posebna zabrana fotografisanja čuvenog plafona umetnika Mikelanđela. Vatikan je odlučio da zadrži zabranu fotografisanja kako bi zaštitio dragocena umetnička dela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

SAD

U Pentagonu, sedištu američkog ministarstva, bezbednost je na vrhunskom nivou. Pentagon možete istražiti u organizovanim obilascima, ali fotografisanje i korišćenje mobilnih telefona nije dozvoljeno. U zemlji slobodnih nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosetljiviji na slikanje privatnog vlasništva (prvenstveno nekretnina), pa bi bilo dobro dobiti dozvolu od vlasnika pre nego što se odlučite na slikanje. Najbolje bi bilo da poštujete znake zabrane.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

HOLANDIJA

Pri poseti Amsterdamu obavezan je obilazak Ulice crvenih fenjera, koja je poznata po mnogobrojnim bordelima. Ipak, zaboravite na fotoaparat jer milicija motri na posetioce.

RepublikaFoto: twitter.com/JRNoblin
Foto: Ilustracija

ENGLESKA

Možete da fotografišete šta god hoćete, osim ako fotografije želite da koristite u komercijalne svrhe. Za to morate da dobijete posebnu dozvolu. Recimo, Trg Trafalgar i Parlament u komercijalne svrhe možete da fotografišete samo uz dozvolu gradonačelnika Londona. Na određenim mestima se možete fotografisati, ali bez upotrebe selfi-štapa. Razlog je praktične prirode jer u pojedinim arenama upotrebom ove pomoćne alatke blokirate pogled ljudima iza vas koji bi da prate događaj zbog kog su tu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

JAPAN

U Zemlji izlazećeg sunca zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i statua Bude. U nekim hramovima zabrana važi samo tokom manjeg dela godine, dok je u drugima zabrana stalna. Zato je potrebno čitati natpise.

ALŽIR

Stanovnici ove države su prilično konzervativni, naročito u južnom delu, pa je fotografisanje moguće jedino uz dozvolu. Da biste slikali žene, morate da tražite dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Slikanje zabranjenih stvari smestiće vas u zatvor do tri meseca i olakšati vam novčanik za oko 1.500 evra. Na mnogim lokacijama zabranjena je upotreba kamere. Uz to, neka vam ne pada na pamet da slikate vladine zgrade, mostove i palate šeika. Zabrana slikanja palata je čak i zakonom propisana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ŠPANIJA

Zabrana selfija na pojedinim destinacijama jeste stvar bezbednosti. Recimo, u Pamploni u Španiji ova je aktivnost strogo zabranjena tokom tradicionalnog festivala vođenja bikova. Zvaničnici su bili prinuđeni na takav potez jer se neretko dešava da ljudi rizikuju da ih pregazi bik da bi uslikali dobru fotografiju sa lica mesta.

INDIJA

Indijski grad Mumbaj je uveo zabranu fotografisanja selfija zato što je zabeležen veliki broj nesreća usled ove aktivnosti. To opravdava i statistika po kojoj Indija ostvaruje rekord po broju smrti izazvanih tokom slikanja mobilnim telefonom. Zato je u Mumbaju u čak 16 gradskih zona ovo zabranjeno i kažnjivo, posebno u obalskom delu. Takođe, nipošto ne pokušavajte da se slikate u Tadž Mahalu. Ovaj impozantni hram boje slonovače podignut je kao simbol večne ljubavi Šaha Džahana prema svojoj omiljenoj ženi Mumtaz Mahal, koja je umrla nakon rođenja 14. deteta. Šah je naredio da se iznad njenog groba sagradi grobnica kakvu svet nije video, a u izgradnji je učestvovalo 22.000 ljudi. Osim što se ne smete fotografisati, poželjno je da u ovom hramu ćutite ili budete sasvim tihi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading