GASTRONOMSKI TURIZAM: Iznutrice i palačinke kao atrakcija

Autor:

Razonoda

18.08.2017

15:39 >> 15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge svetske metropole razvile su gastronomski turizam i putnicima namernicima omogućile da, umesto odlaska u skupe restorane, konzumiraju tradicionalna nacionalna jela na ulici

RepublikaFoto: pixabay.com
Brza hrana je magnet za turiste

Većina turista slaže se u konstataciji da, ukoliko ne odu na gradsku pijacu ili ne probaju tradicionalna jela koja se prodaju na ulici, neće doživeti pravu sliku života u zemlji koju posećuju. Dakle, da biste osetili duh grada u kome boravite, neophodno je da probate specijalitete tradicionalnih kuhinja. 

SINGAPUR

Piletina, pirinač, svinjetina, sušena riba, soja-sos i iznutrice glavni su sastojci gotovo svake tezge u Singapuru. Ova prestonica jela s nogu ima više od 20.000 štandova ulične hrane koju spremaju vrhunski kuvari, čijim specijalitetima turisti ne mogu da odole. Ulični prodavac hrane Čan Hong Meng iz Singapura prošle godine je dobio Mišlenovu zvezdicu, najprestižniji "kulinarski orden" na svetu i garanciju da je njegova hrana najukusnija na ulicama Singapura. Čanova tezga zove se Hongkong soja-sos čiken rajs end nudl, a najpopularnije jelo je piletina u soja-sosu.

FRANCUSKA

Tanke palačinke u Parizu neizbežne su ne samo zato što su ukusne nego ih ima na svakom koraku, gde god da krenete. Tradicionalno se prave sa puterom i šećerom, a turisti ih često jedu usput za doručak na brzaka. Jedu ih i kao poslasticu sa voćem, šećerom i čokoladom.

BELGIJA

Prženi krompirići u papirnim kupama posluženi uz meso i priloge poput majoneza, kečapa i drugih ukusnih umaka mogu da se nađu na ulicama Belgije kao glavni specijalitet tokom šetnje gradom. Zanimljiva je priča koja datira iz 1680, kad su stanovnici oko reke Mas (Meze) redovno lovili sitnu ribu i pržili u ulju. Ali tokom kriznih godina, pecanje u reci Mas bilo je sve rizičnije, pa su ti isti stanovnici u zamenu za ribu seckali krompir ribolikog izgleda i pržili na isti način.

MEKSIKO

Takosa na ulicama Meksika ima u izobilju. Za mnoge ljubitelje takosa najukusniji je takos al pastor, a sprema se od ananasa, mesa, belog luka i korijandera u kukuruznoj tortilji. Osim njega, popularan je i takos de kanasta, punjen krompirom, zapečenim pasuljem, govedinom i crnim lukom. Ulična hrana ne košta mnogo, tako da, ukoliko nemate vremena za ručak u hotelu, probajte autentične ukuse Meksika nasred ulice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Turske ulične poslastice

TURSKA

Najpoznatija turska ulična hrana je salep, a pravi se od brašna, lukovice posebne vrste orhideje pomešanog sa mlekom, vodom, šećerom i ružinom vodicom. Služi se vruć i posut cimetom. Zatim, "midye dolma" - turske punjene dagnje, blago skuvane i punjene pirinčem, jedu se prelivene limunovim sokom. Ukoliko ste sladokusci, "macun" je prava ulična poslastica za vas. Slatkiš se nalazi u limenoj posudi koja je podeljena na nekoliko delova, a u svakom od njih je šećerna masa obojena jarkim bojama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading