VIDEĆE VAS KROZ ZID, ALI ĆE BRINUTI I O VAŠEM ZDRAVLJU

Autor: pcpress.rs, Republika

Razonoda

15.09.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci sa Masačusetskog tehnološkog instituta kreirali su prototip uređaja koji bežično prati zdravlje korisnika, čak i kroz zidove, uz pomoć kombinacije radio signala i mašinskog učenja.

Foto: youtube.com/jurvetson
Mali uređaj, velika pomoć/Foto: Ilustracija

Novi uređaj podseća na Wi-Fi ruter, te je dizajniran da se uklopi u svakodnevni prostor i prati disanje, otkucaje srca i druge vitalne funkcije.

Sistem emituje radio signale koji se odbijaju od tela korisnika, te se vraćaju do kutije, da bi potom neuralne mreže analizirale tako primljene informacije, i došle do dragocenih podataka o zdravstvenom stanju korisnika. Uređaj koristi to što svaki put kada se pomerimo, čak i kada se radi o sitnim pokretima, menjamo električno polje oko nas, i na taj način šaljemo i određene informacije o sopstvenom stanju.

Ako vas brine privatnost...

Kada je privatnost u pitanju, uređaj je enkriptovan, te podatke pruža na uvid samo uz pristanak korisnika. Tako bi ovaj i slični uređaji u budućnosti mogli da zamene nosive uređaje koji su trenutno norma, te brigu o zdravlju podignu na novi nivo.

Uređaj može da prati i cikluse sna, te omogućava istraživanja na ovom polju, a bez žica i elektroda. Pored toga, zdravlje korisnika se prati tokom dužeg vremenskog perioda, što lekarima pruža dragocen uvid u opšte zdravstveno stanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading