VIRTUALNA PREVARA: Lopovi koriste aplikaciju "Skimmer" za krađu bankovnih kartica

Autor: radiosarajevo.ba

Razonoda

27.12.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalci su sve inovativniji u razvoju novih načina da se domognu vaših bankovnih računa, a osim krađe podataka dok surfate, godinama se oslanjaju i na skimmere.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vodite računa kradljivci su na svakom ćošku

Ovi uređaji služe da bi ukrali podatke s kartica dok plaćate ili podižete novac na bankomatima.

Skimmeri su sve napredniji i danas ih je teško otkriti na sumnjivim mestima, ali hakeri sada razvijaju i virtualne skimmere. Ovde se radi o malwareu koji se instalira daljinski i omogućuje krađu kartica bez diranja bankomata, što otkrivanje čini još težim. Virtualni skimmeri mogu se napraviti upadom u mrežu, a potom se može krasti i s više bankomata istovremeno.

Kad se uzme u obzir činjenica da se paketi od stotinjak ukradenih kartica prodaju za 19 dolara, lako je shvatiti zbog čega su i kriminalci spremni na sve da se domognu tih brojeva koji im omogućuju finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dok na Redditu ljudi dele slike svojih okršaja sa skimmerima nakon što su ih otkrili na bankomatima, postoji i elegantnije rešenje. Kako se skimmeri često oslanjaju na Bluetooth mrežu, naši telefonii bi ih mogli jednostavno videti, prenosi CNet.

Zbog toga je Natan Seidl napravio aplikaciju Skimmer Scanner koja automatski može prepoznati signal skimmera.

Na tome su radili sa policijom u Koloradu, a analizirali su popularni skimmer koji je jeftini i koristi se kako bi raznim gadgetima dao Bluetooth mogućnosti.

Kako su jeftini, imaju manu, a to je da im se ime ne menja i imaju istu šifru (1234).

Aplikacija tako traži uređaje koji koriste isto ime (HC-05) i pokušava se spojiti na njih. Radi na uređajima koji su udaljeni nekoliko metara i primi li nazad određenu komandu znaće da je to skimmer.

Naravno, ovakva aplikacija ima rok trajanja, jer hakeri će se brzo prilagoditi i naći novi način napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading