OTVORIĆE PANDORINU KUTIJU: Novo svetsko oružje - Roboti ubice!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

21.11.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa za kontrolu oružja UN razmatrala je mogućnost da se uvede novi vid oružja. Kako bi bilo kada bi se pojavili Robodi ubice?!

RepublikaFoto: pixabay.com
Roboti ubice

Sa usponom veštačke inteligencije i automatskim oružjem, vodeći umovi naučnog sveta sada otkrivaju nove primene ove tehnologije koja se može upotrebiti u ratu, piše "RT".

Veštačka inteligencija nas može uništiti

Stiven Hoking, jedan od najbriljantnijih umova današnjice, poziva na etičko razvijanje veštačke inteligencije. Hoking je jedan od 116 eksperata, među kojima je i Ilon Mask, koji upozoravaju da su automatska oružja potpomognuta veštačkom inteligencijom zapravo "pandorina kutija".

Čuveni fizičar nedavno je održao uvodni govor na Web Summitu u Lisabonu sa akcentom na to da moramo da budemo spremni za "zlu veštačku inteligenciju".

- Ne možemo da znamo da li će nam AI bezuslovno pomagati, ignorisati nas ili možda čak i uništiti. Ukoliko se ne pripremimo za izbegavanje potencijalnih rizika, razvoj veštačke inteligencije bi mogao da bude najgori događaj u ljudskoj istoriji. AI bi mogla da razvije sopstvenu volju i da kreira konflikte kako poželi, što može dovesti do našeg uništenja - istakao je Hoking.

Mašine koje mogu da ubiju bez ljudske kontrole su jedna od tema diskusije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Naime, specijalno telo UN-a može da zabrani korišćenje oružja koja su izuzetno opasna, a da li će im roboti ubice sa veštačkom inteligencijom biti dovoljno opasni, videćemo u skorijoj budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading