Apple uklonio iz prodavnice aplikaciju za "lov" na policajce

Autor:

Razonoda

11.10.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Apple uklonila je iz prodavnica aplikaciju koju su demonstranti u Hongkongu koristili da prate kretanje policije, navodeći da su česnici protesta kršili zakon postavljajući zasede za policajce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Američki tehnološki gigant našao se na meti kritika Pekinga zbog sporne aplikacije. Zvanični list Komunističke partije Kine nazvao je aplikaciju "otrovnom" i ocenio da ona predstavlja "saučesništvo" kompanije u protestima u Hongkongu.

Kompanije je u saopštenju navela da je započela hitnu istragu nakon što je primila pritužbe brojnih korisnika i ustanovio da aplikacija HKmap.live dovodi u opasnost građane Hongkonga i policajce, prenosi Rojters.

- Aplikacija otkriva poziciju policajaca i mi smo sa hongkoškom sajber-bezbednošću i Biroom za tehnološki kriminal, utvrdili da je korišćena kako bi se postavljale zasede za policiju, pretilo javnoj bezbednosti i da su je kriminalci koristili da maltretiraju građane u oblastima za koje su znali da u njima nema policajaca - navodi se u saopštenju.

Aplikacija je sklonjena iz prodavnica, ali i dalje funkcioniše kod korisnika koji su je već skinuli. Veb verzija se i dalje može koristiti na ajfonu, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading