Tinejdžer igrao "Fortnite" i osvojio 3 miliona dolara!

Autor: Agencije

Razonoda

30.07.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki tinejdžer Kajli Girsdorf, zvani Buga, osvojio je rekordnih tri miliona dolara pobedivši na svetskom prvenstvu u kompjuterskoj igri "Fortnite" održano ovog vikenda u SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

To je najveća nagrada u istoriji elektronskog sporta, a 30 miliona dolara podeljeno je među pobednicima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Šestnaestogodišnji Kalj Gisrford, iz Pensilvanije pobedio je u solo takmičenju na turniru održanom na stadionu Artur Eš u Njujorku, mestu gde se održava US Open.

"Ovo je ludo", rekao je mladi igrač posle finala u kome je osvojio gotovo duplo više poena od svog najbližeg konkurenta (59 prema 33). "Fortnite", najpopularnija video igra sveta, svoj drugi rođendan slavila je Svetskim prvenstvom sa najvećim nagradnim fondom u istoriji e-sporta od 30 miliona dolara.

Procenjuje se da tu igru igra oko 250 miliona ljudi. Igra se preko interneta i počinje tako što se 100 ljudi nađe na pustom ostrvu, moraju da pronađu oružje i eliminišu ostale igrače. Znači, svi igraju protiv svih.

U kvalifikacijama je učestvovalo više miliona ljudi, a spalo je na stotinu, uglavnom maloletnih gejmera. U finalu "Fortnite-a" 100 igrača se borilo na ogromnim kompjuterskim ekranima.

Četrdeset miliona igrača pokušalo je da se kvalifikuje u takmičenju vođenom onlajn od 10 nedelja. Predstavljeno je više od 30 zemalja, a 70 igrača su iz SAD, 14 iz Francuske i 11 iz Velike Brianije.

Britanski tinejdžer Džejden Ešman osvojio je gotovo milion funti za drugo mesto u takmičenju parova. Juče su pored Buge još troje igrača, svi Amerikanci takođe postali milioneri, Psalm sa 1,8 miliona dolara, Epikvej (Epikwhale) sa 1,2 miliona i Kreo sa 1,05 miiona.

Jedan 13-ogodišnji argentinski igrač, Tiago Lap, zvani King izazvao je senzaciju osvojivši 900.000 dolara, i završio peti. Rekordna nagrada osvojena na ovom takmičenju će verovatno biti premašena u drugom ovakvom događaju International, koji se održava već u avgustu, navodi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading