Ko sve ima pristup vašim podacima na Fejsbuku

Autor: Republika

Razonoda

17.12.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Facebook je određenim kompanijama, među kojima su Netflix i Airbnb, omogućio privilegiran pristup korisničkim podacima, pokazali su dokumenti koje je objavio jedan poslanik u britanskom parlamentu.

Evo kako da proverite da li vas je neko blokirao na Fejsbuku ili je samo u pitanju nešto drugo
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ilustracija

Aplikacija za pronalaženje partnera Badoo i za usluge prevoza Lyft, takođe su bile na listi kompanija koje su imale tu privilegiju, prema podacima koje je objavio Dejmijan Kolins.

Dokumente je dobio od programerske kompanije za razvoj aplikacija Six4Three koja trenutno vodi sudsku bitku s Facebookom. “Dokumenti koje je Six4Three prikupio za svoj neutemeljen slučaj samo su deo priče i predstavljeni su na način koji obmanjuje, bez šireg konteksta”, rekao je portparol Facebooka.

“Stojimo pri promenama koje smo uveli 2015. s ciljem sprečavanja deljenja korisničkih podataka drugim kompanijama”, dodao je. Objavljena prepiska uključuje mejlove koje je Zakerberg razmenjivao s višim direktorom Džastinom Ostrofskim 2013, a u kojima se zabranjuje pristup podacima Vineu, usluzi za razmenu videosadržaja u vlasništvu Twittera. Među mejlovima su i oni između Facebooka i nekoliko drugih tehnoloških kompanija u kojima pristaje da dode neke nove aplikacije na listu onih koji već imaju pristup korisničkim podacima s Facebooka. Osim Badooa, tu su bile uključene i aplikacije za upoznavanje Hot or Not i Bumble. Međutim, nekima je pristup podacima bio odbijen, uključujući uslugu za prodaju ulaznica Ticketmaster, servis kratkih videosadržaja Vine u vlasništvu Twittera i aplikacije Airbiquity. U Facebooku kažu da su, kao svaka druga kompanija, imali interne razgovore o raznim načinima pomoću kojih žele da izgrade održiv poslovni model. “Činjenice su jasne. Nikada nismo prodali podatke naših korisnika”, tvrde u Facebooku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading