OTKRIVAMO: Zbog čega Britanci voze levom stranom

Autor: srbijadnas.com

Razonoda

11.02.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razlog je star više od sto godina i uopšte nema veze sa automobilima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svakodnevni prizor na londonskim ulicama

Razlog je star nekoliko stotina godina, pre nego što su automobili uopšte izumljeni. Kad god bi vitezovi u oklopu jahali drumovima, stanovništvo bi se sklanjalo na levu stranu jer se puna oprema ovih ratnika nalazila na njihovoj levoj strani. Vitezovima je, takođe, bilo lakše da izvuku mač s desne strane ukoliko bi neko od prolaznika imao lošu nameru.

Foto: pixabay.com
Britanci voze levom stranom

Osim vozača u Velikoj Britaniji, oko 35 odsto svetske populacije vozi levom stranom ulice. Reč je pretežno o zemljama koje su bivše britanske kolonije.

Prvi vozači konjskih zaprega u Americi i Francuskoj počeli su da voze sa desne strane jer su sedeli na zadnjem levom konju, što znači da s leve strane nisu mogli dobro da vide vozače koji im idu u susret.

Kada su SAD stekle nezavisnost od Velike Britanije, ovaj običaj postao je regulisan zakonom. S obzirom na to da je u SAD počeo da se proizvodi sve veći broj automobila, bilo je logično da se u ostalim zemljama vozi na desnoj strani puta, jer su se volan i instrument-tabla nalazili na levoj strani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading