Svi novi automobili u Norveškoj uskoro će biti električni!

Autor: Republika

Razonoda

03.01.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prodaja novih električnih automobila u Norveškoj u 2019. porasla je za 31 odsto u odnosu na 2018, a ta nordijska zemlja će prema očekivanjima analitičara ubrzo potpuno elektrifikovati svoj vozni park.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potpuno električni automobili činili su 42,4 odsto prošlogodišnje prodaje u Norveškoj, što je globalni rekord i rast sa 31,2% tržišnog učešća u 2018. i samo 5,5% u 2013. godini, saopštilo je u petak Norveško automobilsko udruženje.

U želji da postane prva zemlja koja će do 2025. okončati prodaju automobila na fosilna goriva, Norveška oslobađa vlasnike električnih vozila od poreza koji se sa druge starne nameću za benzince i dizelaše.

Ove godine bi čak 60% novih automobila koji se prodaju u toj zemlji moglo biti u potpunosti električno, rekao je Harald A. Moeller iz Volkswagena, koji se priprema za lansiranje nekoliko električnih modela u 2020. godini.

- Elektrifikacija tržišta automobila se ubrzava. Predviđamo da će električna vozila u 2025. godini u Norveškoj imati stoprocentni tržišni udeo - rekao je Moeller.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading