PATOLOG OBJAŠNJAVA ŠTA SE DEŠAVA NA TELU DANKE ILIĆ KAKO PROLAZI VREME OD UBISTVA: Biološki materijal ipak može da se nađe na svemu...

Autor:

Hronika

11.04.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Različitim analizama i metodama, od kojih je najvažniji DNK profil, mogu da se utvrde tragovi, navodi Radosavljević.

PATOLOG OBJAŠNJAVA ŠTA SE DEŠAVA NA TELU DANKE ILIĆ KAKO PROLAZI VREME OD UBISTVA: Biološki materijal ipak može da se nađe na svemu...

Foto: Tanjug/Marko Djoković, Facebook

Patolog Radoslav Radosavljević izjavio je danas, povodom ubistva dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora, da biološki materijal devojčice može da se nađe na svim predmetima sa kojima je ona došla u kontakt - odeći, obući, igračkama, kao i na lišću ukoliko je na njega pala krv iz rane ili povrede.

On je za Tanjug istakao da je DNK neprikosnoven metod u identifikaciji tela i najvažniji elemenat u istrazi, jer DNK profil devojčice mora da se poklopi sa DNK profilom njene majke, odnosno krvnih najbližih srodnika.

Na pitanje da li su, kako prolazi vreme od ubistva Danke Ilić, manje šanse da se utvrde svi detalji ubistva, Radosavljević je rekao da vreme koje prolazi čini to da dolazi do degenerativnih sekundarnih promena na telu, kao i da elementi spoljašnje sredine, poput vlage, visoke temperature, delovanje životinja mogu da dovedu do određenih promena.

- Sve te promene otežavaju uzimanje i analizu materijala, međutim taj materijal uvek ostane. Zavisi da li se koristilo još nešto da bi se uništili ti biološki tragovi, kao što su hemijska sredstva, fizička sredstva, kreč ili neke kiseline, sve to može da utiče ili da umanjuje značaj tih tragova - objasnio je patolog.

Prema njegovim rečima, različitim analizama i metodama, od kojih je najvažniji DNK profil, mogu da se utvrde tragovi jer DNK može da se utvrdi i nađe iz kostiju i zuba koji najduže opstaju neuništeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading