UHAPŠEN KINESKI DRŽAVLJANIN ZBOG FALSIFIKOVANJA DOKUMENTA: Uhvaćen na aerodromu sa lažnom vizom, pa mu određen pritvor!

Autor:

Hronika

05.04.2024

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnja u korišćenje falsifikovanih dokumenata.

UHAPŠEN KINESKI DRŽAVLJANIN ZBOG FALSIFIKOVANJA DOKUMENTA: Uhvaćen na aerodromu sa lažnom vizom, pa mu određen pritvor!

Foto: Tanjug/AP

Državljanin Republike Kine B. H. (18) danas je saslušan u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je koristio falsifikovana dokumenta. Prilikom pasoške kontrole na aerodromu "Nikola Tesla" u Surčinu, B. H. je predao pasoš Republike Kine sa neoriginalnom vizom Kraljevine Španije, što je utvrđeno veštačenjem.

Pritvor do 30 dana

Imajući u vidu da kineski državljanin nema prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji Republike Srbije, tužilaštvo je predložilo Trećem osnovnom sudu da mu odredi pritvor do 30 dana, a ovaj predlog je i usvojen.


Kako je izjavio njegov branilac, B. H. je došao u Srbiju kako bi posetio rođake i planirao je da boravi u zemlji određeni vremenski period pre nego što bi se vratio u Kinu. Međutim, sada se suočava sa ozbiljnim optužbama zbog navodnog korišćenja falsifikovanih dokumenata.

Prisustvo branioca i prevodioca

Tokom saslušanja, B. H. je imao prisustvo svog branioca i prevodioca, što je standardna procedura u ovakvim situacijama. Advokat je izneo odbranu i istakao da će sarađivati sa nadležnim organima kako bi se ceo slučaj razjasnio.

 

Falsifikovanje dokumenata je ozbiljan problem koji predstavlja pretnju za društvo, privredu i pojedince. Ova prevara obuhvata različite vrste dokumenata, uključujući lične isprave, finansijske dokumente, diplome, sertifikate i mnoge druge. U današnjem digitalnom dobu, tehnološki napredak je omogućio prevarantima da sve sofisticiranije falsifikuju dokumenta, što dodatno komplikuje borbu protiv ove vrste kriminala.

Lažni identiteti: opasnost po bezbednost i poverenje

Jedna od najčešćih vrsta falsifikovanja dokumenata je pravljenje lažnih ličnih isprava, poput pasoša, vozačkih dozvola i identifikacionih kartica. Ovi lažni identiteti se često koriste u različite svrhe, uključujući ilegalnu imigraciju, krijumčarenje ljudi i roba, terorizam i druge oblike kriminala. Takvi falsifikovani dokumenti predstavljaju ozbiljnu pretnju bezbednosti društva i stvaraju velike probleme organima reda i bezbednosti.

Falsifikovanje finansijskih dokumenata: šteta za privredu i pojedince

Falsifikovanje finansijskih dokumenata, poput čekova, menica, ugovora i drugih finansijskih instrumenata, može prouzrokovati velike gubitke kako kompanijama, tako i pojedincima. Prevaranti često falsifikuju potpise, pečate i druge elemente finansijskih dokumenata kako bi ostvarili nezasluženu finansijsku korist. Ovo može dovesti do ozbiljnih ekonomskih posledica i uništiti poverenje u poslovne transakcije.

Borba protiv falsifikovanja dokumenata: tehnološka rešenja i mere bezbednosti

Vlasti i kompanije širom sveta aktivno rade na pronalaženju efikasnih načina borbe protiv falsifikovanja dokumenata. Uvođenje biometrijskih identifikacionih sistema, specijalnih sigurnosnih elemenata na dokumentima, kao i korišćenje naprednih tehnoloških rešenja za verifikaciju dokumenata, predstavljaju ključne korake ka suzbijanju ove vrste prevare. Takođe, edukacija javnosti o rizicima i posledicama falsifikovanja dokumenata igra važnu ulogu u prevenciji ove vrste kriminala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading