VRŠNJAČKO NASILJE U ČAČKU: Dečaci tražili od devojčica da ustanu, sve su ustale osim jedne

Autor:

Hronika

04.04.2024

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na malom odmoru, pre početka četvrtog časa, ispred kabineta za matematiku, došlo je do prepirke"

VRŠNJAČKO NASILJE U ČAČKU: Dečaci tražili od devojčica da ustanu, sve su ustale osim jedne

Foto: RINA

U Osnovnoj školi "Dragiša Mišović" u Čačku došlo je do vršnjačkog nasilja u kojem su učestvovali učenici petog razreda, povredivši svoju vršnjakinju. Direktorka škole, Stana Šipetić, potvrdila je ovaj incident i opisala šta se dogodilo.

- Na malom odmoru, pre početka četvrtog časa, ispred kabineta za matematiku, došlo je do prepirke oko zauzimanja mesta na klupi. Dečaci su insistirali da devojčice ustanu. Sve su ustale osim jedne (H.V.), dečaci su je gurali i pokušavali da je sklone. Tada joj je jedan od dečaka nabacio prsluk na glavu i neko od njih je udario zatvorenom šakom u leđa -  rekla je direktorka ove škole, Stana Šipetić, prenosi RINA.

Vršnjačko nasilje predstavlja oblik agresivnog ponašanja koje se javlja među osobama iste starosne grupe ili statusa, najčešće među decom i adolescentima u školskom okruženju. Ovaj oblik nasilja može biti fizički, verbalni ili emocionalni napad, uključujući i cyberbullying putem interneta i društvenih mreža.

Nasilje među vršnjacima može imati ozbiljne posledice po zdravlje i dobrobit žrtve, kao i po mentalno zdravlje i razvoj samopouzdanja. Često može rezultirati dugoročnim emocionalnim i socijalnim problemima kod žrtava.

Prevencija vršnjačkog nasilja obuhvata edukaciju dece, mladih, ali i odraslih o važnosti poštovanja, empatije i rešavanja konflikata na miran način. Takođe, važno je promovisati atmosferu tolerancije i inkluzije u školama i zajednicama, kao i pružiti podršku žrtvama nasilja kroz dostupne mehanizme zaštite i podrške.

Suzbijanje vršnjačkog nasilja zahteva angažovanje svih relevantnih aktera, uključujući obrazovne institucije, roditelje, lokalnu zajednicu, kao i državne organe koji treba da obezbede adekvatne zakonske okvire i resurse za borbu protiv ovog problema.

Nastavnica matematike je obaveštena o ovom incidentu od strane devojčica, nakon čega je školski pedagog razgovarao s njima, kao i s roditeljima učesnika. Zatim su održani sastanci Tima za zaštitu od nasilja, na kojima je procenjeno da je nasilje bilo na drugom nivou, uključujući guranje i udaranje.

Prema preporukama Tima, odeljenski starešina je u saradnji s roditeljima izradio plan zaštite za sve učesnike događaja, pojačan je vaspitni i društveno-korisni rad, a učenici su upućeni na savetodavne razgovore kod školskog pedagoga. Takođe, izrečene su odgovarajuće vaspitne i disciplinske mere na zasedanju Odeljenskog veća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading