SRBIN ČEKA SMRTNU KAZNU VEĆ 30 GODINA: Ne zna šta je mobilni, pola života je u samici u Americi! (FOTO)

Autor:

Hronika

15.03.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema presudi suda, Avram Nika je 26. avgusta 1994. krenuo na avion u Čikago kako bi se vratio u selo i obišao roditelje i braću.

SRBIN ČEKA SMRTNU KAZNU VEĆ 30 GODINA: Ne zna šta je mobilni, pola života je u samici u Americi! (FOTO)

Foto: shutterstock

Avram Nika, državljanin Srbije, već 29 godina se nalazi u samici najozloglašenijeg zatvora u Nevadi, zajedno sa još 81 osuđenikom, čekajući izvršenje najstrože kazne - ubrizgavanje smrtonosne doze otrova injekcijom.

Poreklo i presuda

Avram Nika je poreklom iz Vladimirovaca kod Pančeva i osuđen je na smrt zbog ubistva Edvarda Smita na državnom putu br. 80 u Nevadi, postavši tako prvi i jedini državljanin Srbije osuđen na smrtnu kaznu u Americi, prenosi Serbiantimes.

Foto: ELY STATE PRISON, NEVADA

Avram Nika

Borba za pravdu

Nakon skoro 25 godina i više puta potvrđene kazne, Federalni sud je oborio presudu, naloživši izricanje nove. Sudija Džejms Mahan je istakao da su prekršena načela "habeas corpus" i Bečke konvencije, naglašavajući nedostatak obaveštenja Nikinih prava prilikom hapšenja i nedostatak pravne pomoći konzulata SFRJ. Sledi razmatranje presude pred Apelacionim sudom, a konzul Dejan Radulović ističe zasluge pravnog tima koji već godinama radi na slučaju.

Poseta konzula

Konzul Dejan Radulović posetio je Avrama u zatvoru, opisujući susret kao dirljiv i ističući Avramovo dobro psihofizičko stanje u okolnostima u kojima se nalazi.

Pomoć i podrška

Radulović naglašava da sva pružena pomoć Avramu ne ide na teret poreskih obveznika Srbije, ističući angažovanje advokatske kancelarije "Freshfileds Bruckhaus Deringer US LLP" iz Vašingtona, koja od početka radi na slučaju pro bono.


Prema presudi suda, Avram Nika je 26. avgusta 1994. krenuo na avion u Čikago kako bi se vratio u selo i obišao roditelje i braću. Na državnom putu ka aerodromu, njegov automobil se pokvario, a situacija se zakomplikovala kada je Edvard Smit stao samo da opljačka Avrama, ne da mu pomogne. Nakon rvanja, Avram je uzeo napadačeva kola i krenuo put Čikaga, gde je uhapšen.

Reakcije i očekivanja

Obaranje presude Avramu Niki izazvalo je burne reakcije u Nevadi, a udovica ubijenog Edvarda Smita izjavila je da će prisustvovati ročištu o daljoj sudbini Avrama. Ona je istakla da neće zaboraviti ono što se desilo i izrazila nezadovoljstvo zbog brige suda o Nikinoj sudbini u Srbiji umesto o vojniku SAD.

Kako se pravna borba za Avrama Niku nastavlja, ostaje da se vidi kakav će ishod imati ova dugogodišnja pravna drama i da li će Avram imati priliku da se suoči sa promenama koje su se dogodile tokom njegovog boravka u zatvoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Шоне

16.03.2024 16:32

"Edvard Smit stao samo da opljačka Avrama,". Mozhda je bio u pravu kada je ovaj "samo stao da opljachka".