MALOLETNIK "PREPISAO" KOSTIN ZLOČIN! Napravio SPISAK i SKICU škole, pa sve pokazao na TikToku!

Autor:

Hronika

15.03.2024

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je tokom snimanja pokazao i pištolj!

MALOLETNIK "PREPISAO" KOSTIN ZLOČIN! Napravio SPISAK i SKICU škole, pa sve pokazao na TikToku!

Foto: Privatna arhiva, shutterstock, ST/V. LUKIĆ

R.T. (17) iz Bileće uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo terorizam, a, prema prvim informacijama, njegov plan identičan je planu koji je skovao Kosta Kecmanović, a potom i izvršio 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Maloletnik je svoj plan i prezentovao na društvenoj mreži TikTok, gde je otkrio i da ima spisak "za ostrel", ali i da će sve opkončati samoubistvom.

On je nacrtao detaljan plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će započeti napad. Tamošnji mediji preneli su da je on tokom uživo prenosa pokazao skicu škole, gde su označeni ulazi dvorište, hodnik stepenište, a naveden je i broj mrtvih u svakoj prostoriji. Čak je zapisana i ukupna kalkulacija u kojoj se navodi 12 mrtvih i 23 ranjena.

Foto: Shutterstock

Pištolj i dete/Ilustracija

Posebnu pozornost izazvalo je i to što je pored jezive skice bio zapisan današnji datum. Napad je navodno trebalo da počne u 10:10 časova. Izlazak je planiran u 12:22, dolazak policije u 12:53, dok je u 13:05 časova upisano - samoubistvo.

Tokom snimanja je skrenuo kameru i prikazao i pištolj, što je navelo zabrinute gledaoce "lajva" da odmah alarmiraju policiju.

Jeziva podudarnost sa "Ribnikarom"

Tragedija u Trebinju je sprečena, ali je sličnost sa masakrom koji je napravio Kosta Kecmanović pre deset meseci gotovo nemoguće ne primetiti, te deluje da je R.T. samo kopirao monstruozni plan.

Podsećamo, Kosta je mesec dana planirao zločin i napravio je skicu škole označavajući ulaze i izlaze, kao i prioritetne mete i koliko bi žrtvi trebalo da bude po odeljenjima. Skica i spisak pronađeni su na njegovom radnom stolu isto dana kada se masakr i dogodio.

Foto: ST/Nemanja Pančić, Printscreen

Kosta Kecmanović

Kosta je zločin izvršio očevim pištoljem koga je prethodno ukrao iz sefa, za koji njegov tac tvrdi da je "sam provalio šifru".

Kako je Republika ranije pisala, najmlađi dečak-ubica je po napravljenom spisku dece koju želi da ubije, napravio i spisak dece koju ne bi povredio. 

Dva i po meseca nakon masovnog ubistva, 18. jula, Kosta je prvi put progovorio o zločinu pred tužilaštvom, u postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića, gde nije naveo razlog zbog koga je počinio masakr, ali je rekao "da je imao loša osećanja prema vršnjacima."

"Samo sam se šalio"

Nakon pretnje školama u Trebinju, ojačane su mere bezbednosti oko škola u Trebinju, a pokrenuta je sveobuhvatna istraga. Istragu su sproveli Policijska uprava Trebinje i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske. Brzo su, koristeći IP adrese, uspeli da lociraju računar sa kojeg je sve objavljeno na platformi "TikTok". Utvrđeno je da je iza svega bio maloletni R.T. (17), koji je uhapšen.

Maloletnik je pronađen i uhapšen u Bileći. Pretresena je kuća koju je koristio, pri čemu je pronađena sveska sa spornim crtežom. Pronađen je i pištolj koji se pojavio na snimku, ali se ispostavilo da nije pravi pištolj, već plastični.

Nezvanično se saznaje da je maloletnik priznao da je napravio sporni crtež i objavio ga na društvenim mrežama, ali tvrdi da je to bila samo šala. Navodno je negirao da je zaista nameravao da napadne školu.

Pretnje stigle i u podgoričku školu

Jutros u 2:32 sata, srednja škola "Vaso Aligrudić" u Podgorici primila je preteći mejl u kojem se navodi da će "u petak, 15. marta 2024. godine, doći do blokade škole uz upotrebu tri granate, pištolja i mitraljeza."

Direktor škole, Ersan Spahić, je potvrdio za Portal RTCG da je preteći mejl stigao rano jutros, te da je obaveštena Uprava policije i Ministarstvo prosvete.

Oko 5 i 45 smo ga pročitali, i obavestili nastavnike na zvaničnoj viber grupi, da jave učenicima da neće biti redovne nastave. Kao i da će se nastava odvijati onlajn. Isto tako smo odmah obavestili upravu policije, kao i ministarstvo prosvete - rekao je Spahić.

Sutra, petak 15.03.2024. godine doći ću do našeg bloka škole sa tri granate, pištoljem i mitraljezom. Imat ću dovoljno municije da ubijem svakoga. Kada stignem neće biti nikoga spašenog. Ako vidim bilo koga, pucaću. Boriću se do smrti, svaki nastavnik, svaki učenik. Molim Vas, poslušajte moje upozorenje, budite na oprezu i budite spremni. Svima koji ovo čitaju, srećno sutra, neću pokazati apsolutno nikakvu milost - piše u mejlu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Biljana

16.03.2024 15:22

Mislim da o masakru dece nije trebalo detaljisati, a o ubici tek nikako! Deca su povodljiva i moglo se očekivati da bude onih koji će kopirati na neki način ovo zlo od dečaka. Institucije je trebalo da rade svoje, a ne ovako, kažu samo dr i obezbeđenje imaju pristup, a mi se načitasmo pojedinosti o ponašanju ubice.