OGLASILA SE ŠKOLA POVODOM VRŠNJAČKOG NASILJA U NIŠU: Maskirane fantomkama kamenovale učenicu zbog boje ranca!

Autor:

Hronika

06.02.2024

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenica je pretrpela fizičko nasilje na putu do škole, gde su je, nažalost, napale dve druge učenice sedmog i jedna učenica osmog razreda.

OGLASILA SE ŠKOLA POVODOM VRŠNJAČKOG NASILJA U NIŠU: Maskirane fantomkama kamenovale učenicu zbog boje ranca!

Foto: shutterstock

Vršnjačko nasilje je jedan od najozbiljnijih problema sa kojim se suočavaju škole širom sveta. Nažalost, ni Niš nije izuzetak, kao što je nedavni slučaj nasilja nad učenicom sedmog razreda pokazao, prenosi Informer.

Učenica je pretrpela fizičko nasilje na putu do škole, gde su je, nažalost, napale dve druge učenice sedmog i jedna učenica osmog razreda.

Dve učenice sedmog i jedna učenica osmog razreda maskirane fantomkama pre nedelju dana su presrele jednu učenicu i krvnički je udarale kamenom u glavu.

Razlog za ovaj napad bio je potpuno neprimeren - nesklad boje njenog duksa sa bojom ranca i odličan uspeh iz nemačkog jezika.

Kako bi se rešio ovaj ozbiljan incident, škola je preduzela niz koraka kako bi zaštitila učenicu koja je pretrpela nasilje, kao i sve ostale učenike.

- Škola je okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice, pregledani su snimci sa školskih kamera kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih sukoba u školi prethodnih dana koji bi uslovili napad. Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo - navode iz škole.

Učenici koji su izvršili nasilje bili su podvrgnuti disciplinskim merama, dok je napadnutoj učenici pružena podrška kroz različite vidove savetovanja i radionica.

- Učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća. Ove aktivnosti biće i u buduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji. Takođe, aktivnosti na nivou škole sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja je povećan i one su se odnosile na podršku učenicima u prevazilaženju problema, na jačanje njihovih veština za prevazilaženje sukoba i na vršnjačku podršku, razvoj empatije i drugarstva. Škola i učenici koriste materijale dostupne na platformi "Čuvam te" - kažu iz škole.

U školi su sprovedene aktivnosti usmerene ka jačanju veština za prevazilaženje sukoba, razvoju empatije i podršci među učenicima.

Takođe, nastavnici su prošli obuke o reagovanju i prevenciji nasilja, dok škola sarađuje sa Policijskom upravom na projektu "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo".

 Roditelji su pozvani da budu aktivni učesnici u otkrivanju i prijavljivanju svakog vida nasilja, kako bi zajedno rešavali probleme i stvarali bezbednije okruženje za sve učenike.

Prof. dr Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine Grada Niša je otkrio je da je žrtva vršnjačkog nasilja ćerka njegovog prijatelja.

Novaković je najpre o ovom problemu pisao na društvenim mrežama, gde je naveo da ta devojčica duži vremenski period trpi nasilje, što verbalno, što neverbalno zbog garderobe, ali i odličnog uspeha u školi.

- Poslednji put su je, maskirane fantomkama, napale tri drugarice. Udarale su je kamenom u glavu što nije uskladila boju duksa s bojom ranca. Nekoliko puta su obaveštavani direktorka, psiholog, školska uprava, razredna, MUP... I ništa! Taj ćošak ne pokrivaju kamere?! Probao sam da pomognem. Nismo uspeli. Dete je uplašeno i ona će promeniti školu. Zlostavljači ostaju i naći će novu žrtvu. I posle se dogodi "Ribnikar" - napisao je on

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading