UMESTO GRANIČNE POLICIJE MIGRANTE NAJURIO MEDVED! Urnebesna scena u Bosni - horor na planini Plješevici!

Autor:

Hronika

19.01.2024

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stravičan napad medveda.

UMESTO GRANIČNE POLICIJE MIGRANTE NAJURIO MEDVED! Urnebesna scena u Bosni - horor na planini Plješevici!

Foto: Shutterstock

Više migranata, koji su pokušali ilegalno preći iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku preko planine Plješevice, zadobili su teške povrede u napadu medveda pre nekoliko dana.

Incident se odigrao na uobičajenoj ruti koju koriste migranti, a mogao je završiti tragično da jedan od napadnutih ilegalaca nije imao nož kojim se uspeo odbraniti i oterati zver.

Iako niko nije izgubio život u ovom napadu, nesrećni migranti su zadobili teške povrede. Granična policija Bosne i Hercegovine, koja je kasnije pronašla migrante, obavestila je SOS Bihać, organizaciju koja pruža pomoć migrantima u ovom gradu. SOS Bihać je intervenisao i pružio pomoć povređenima.

Prema nezvaničnim informacijama, iako su povrede teške, niko od migranata nije životno ugrožen. Migrantska ruta preko planine Plješevice smatra se najtežom i najopasnijom zbog divljih životinja, ali je migranti biraju kako bi lakše izbegli patrole granične policije prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u Hrvatsku i EU.

Foto: printscreen/youtube.com/Insiders Travel Guide Canada

Medved

Šta raditi u slučaju napada medveda

Napadi medveda su retki, ali važno je biti pripremljen i znati kako se ponašati u takvim situacijama. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti u slučaju napada medveda:

Ostati smiren:

Ostanite mirni i pokušajte kontrolisati strah. Ako medved primeti da ste prestravljeni, može se osećati ugroženim.

Nemojte bežati:

Nemojte trčati, jer medvedi mogu brzo trčati i verovatno će vas sustići. Osim toga, bežanje može izazvati instinkt lova kod medveda.

Ne gledajte ga direktno u oči:

Direktan pogled može se tumačiti kao pretnja. Gledajte mu u oči s vremena na vreme, ali nemojte zadržavati neprekidan kontakt očima.

Polako se povlačite unazad:

Ako medved ne pokazuje znakove agresije, povlačite se polako unazad, ne okrećući mu leđa.

Podignite se na vrh prstiju:

Ako je medved stoji na zadnjim nogama, podignite se na vrh prstiju kako biste delovali veće i dominantnije.

Govorite mu smirujuće:

Razgovarajte smirujućim tonom kako bi medved prepoznao da niste pretnja.

Koristite sprej za medvede:

Ako imate pristup spreju za medvede, koristite ga prema uputstvima proizvođača. Sprej može odbiti medveda bez nanošenja ozbiljnih povreda.

Ako dođe do napada:

Ako medved napadne, pokušajte se zaštititi. Ako je to crni medved, borite se i koristite predmete poput štapova ili kamenja. Ako je to smeđi ili grizli medved, možda je bolje odigrati mrtvog - lezite na stomak, stavite ruke na vrat i ostanite mirni. Ovo može smanjiti šanse za ozbiljne povrede.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading