JEDNA OD NAJMOĆNIJIH MAFIJA NA SVETU: Na suđenju istorije otkriveno šta su sve radili članovi ove kriminalne gupe!

Autor:

Hronika

19.11.2023

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji su se suprotstavljali mafiji suočavali su se s ozbiljnim pretnjama, od paljenja automobila do fizičkog napada.

JEDNA OD NAJMOĆNIJIH MAFIJA NA SVETU: Na suđenju istorije otkriveno šta su sve radili članovi ove kriminalne gupe!

Foto: NORBERTO DUARTE / AFP / Profimedia

Brojni pojedinci koji se povezuju s moćnom italijanskom mafijom 'Ndrangeta i njihovi saradnici sada čekaju presude nakon dugotrajnog i istorijskog suđenja koje je trajalo tri godine.

Tužioci su zatražili kazne zatvora koje ukupno iznose gotovo 5.000 godina za 322 optuženika. Optuženi, među kojima se nalaze osobe po nadimcima "Vuk", "Debeli", "Dragi" i drugi, suočavaju se sa nizom ozbiljnih optužbi.

'Ndrangeta, koja ima sedište u siromašnoj južnoj regiji Kalabriji, opisuje se kao najbogatija i najmoćnija kriminalna organizacija u Italiji. Ona praktično monopolizuje evropsku trgovinu kokainom. Iako je proširila svoje delovanje u više od 40 zemalja, 'Ndrangeta je dugi niz godina negativno uticala na lokalnu ekonomiju u Italiji, infiltrirala se u javne institucije i vršila teror nad stanovništvom.

U toku suđenja u Lamezia Termama, tri sudije u Kalabriji saslušale su hiljade sati svedočenja od januara 2021. godine. Među svedocima su i desetine bivših mafijaša koji su postali državni svedoci. Optuženi članovi klana Mankuzo, koji kontrolišu pokrajinu Vibo Valentiju, nalaze se na optuženičkoj klupi.

Ovo suđenje smatra se ključnim jer je usmereno protiv jedne od najmoćnijih porodica i 'Ndrangete sa sedištem u Kalabriji, a ima i međunarodne posledice, kako ističe stručnjak za mafiju Antonio Nikaso.

Presude se očekuju ove nedelje, a suđenje se odvija pod najvišim merama bezbednosti. Naziva se najvećim "maksi suđenjem" u Italiji u više od 30 godina, obuhvatajući širok spektar optužbi, uključujući udruživanje s mafijom, pokušaj ubistva, dilovanje droge, iznudu, reketiranje, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Jedan od istaknutih optuženika je Luiđi "Glavni" Mankuzo, mafijaški šef pokrajine Vibo Valentije. Tužioci su takođe usmerili optužbe prema javnim službenicima, gradonačelnicima i visokim policijskim zvaničnicima, naglašavajući infiltraciju 'Ndrangete u legalnu ekonomiju.

Među optuženima je i 70-godišnji advokat Đankarlo Piteli, bivši političar iz stranke Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija. Optužuju ga za posredovanje u svetu politike, finansija i ilegalne masonske lože, s mogućom kaznom od 17 godina zatvora.

Više od 50 bivših mafijaških operativaca, uključujući nećaka Luiđija Mankuza, Emanuelea, pružilo je živopisna svedočenja tokom suđenja. Otkrivena su dugačka skrivena tajna, uključujući skrivanje oružja na groblju i korišćenje ambulantnih vozila za prevoz droge.

Oni koji su se suprotstavljali mafiji suočavali su se s ozbiljnim pretnjama, od paljenja automobila do fizičkog napada. Suđenje je posebno značajno jer je usmereno protiv 'Ndrangete, koja je decenijama uspevala izbegavati pažnju vlasti, a sada se procenjuje da godišnje zarađuje preko 50 milijardi evra od različitih nelegalnih aktivnosti, koje uključuju trgovinu drogom, reketarenje i iznudu.

Italija je u poslednjim godinama postigla određeni napredak u borbi protiv 'Ndrangete, šireći obuke svoje policije kako bi ih bolje prepoznala i uhapsila širom sveta.

- Ali nije verovatno da će jedna značajnija akcija dramatično sprečiti delovanje članova 'Ndrangete, rekao je Nikaso, navodeći potrebu za novim radnim mestima, obrazovanjem i promenom mentaliteta. - To vam je potrebno da se suprotstavite zločinačkoj organizaciji - rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading