ŠTA KRIJE NENADIĆ? Specijalno tužilaštvo mesecima ćuti na naša pitanja

Autor:

Vesti

16.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf od februara pokušava da dobije odgovore na pitanja vezana za rad Lidije Ignjatić, koja zastupa optužnicu protiv generala Malešića.

ŠTA KRIJE NENADIĆ? Specijalno tužilaštvo mesecima ćuti na naša pitanja

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Suđenje Slobodanu Malešiću, nagrađivanom generalu policije čiji slučaj prate brojne kontroverze i sumnjive okolnosti, još i nije počelo, a mediji naklonjeni opoziciji zasipaju javnost "ekskluzivnim" detaljima iz optužnice.

SMRDI NA NAMEŠTALJKU

I dok informacije iz specijalnog tužilaštva na čijem je čelu glavni javni tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić cure na sve strane, dotle Srpski telegraf još od 22. februara neuspešno pokušava da dobije odgovore vezane za tužiteljku Lidiju Ignjatić, koja zastupa optužnicu protiv Malešića. Naime, upoznati s ovom problematikom su ostali u čudu kada se saznalo da baš ona vodi ovaj predmet, s obzirom na to da se dosadašnjim radom baš i nije dokazala. Naprotiv.

A šta je to Srpski telegraf pitao Nenadićevo tužilaštvo i do dana današnjeg nije dobio konkretan odgovor? Radi se o dva jednostavna pitanja: koliko Ignjatićeva trenutno vodi predmeta i koliko je njenih optužnica palo na sudu?

Zbog čega su ova pitanja bitna? Zato što ceo slučaj od početka smrdi na nameštaljku jer su svi dosad ispitani svedoci dali iskaze koji idu u prilog Malešiću, a uprkos svemu je predugo držan u pritvoru. U međuvremenu su se u sve umešali i opozicioni mediji, pa je sve dobilo i političku i predizbornu dimenziju.

Krajem februara ova pitanja poslali smo Tužilaštvu za organizovani kriminal i 6. marta dobili neodređen odgovor od sekretara tužilaštva Zorice Zečević.

- Zamenici tužioca godišnje u radu imaju 95-110 predmeta - napisala je i dodala da je potrebno da se zahtev "precizira", izbegavajući konkretnu informaciju koju smo tražili, a tiče se Ignjatićeve.

Hronologija (uzaludnih) pokušaja

- 22. februar prvi zahtev
- 6. mart neodređeni odgovor tužilaštva
- 30. marta novi zahtev
- 19. maj dopis povereniku za informacije
- 29. maj poverenik traži ispravku zahteva
- 13. septembar poverenik potvrđuje prijem naše žalbe na nepružanje informacije
- 14. oktobar tužilaštvo ponovo odbija da odgovori
- 16. novembar novi zahtev tužilaštvu
(nastaviće se...)

ZAČARANI KRUG

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Slobodan Malešić

Ipak, imali smo strpljenja sve do 30. marta, kada smo još jednom vrlo konkretno pitali TOK koliko je tužiteljkinih optužnica palo na sudu. Pošto je naš mejl ignorisan, obratili smo se povereniku za informacije od javnog značaja, ali ni to nije bilo od velike pomoći. Naši pokušaji da dobijemo dve najosnovnije informacije sudarile su se s bedemom birokratije, pa je sve ostalo u začaranom krugu Srpski telegraf-Specijalno tužilaštvo-poverenik.

Tako su nam državni službenici zaduženi da medijima obezbede odgovore prvo zamerili što su pitanja tužilaštvu postavljena s dve mejl adrese, obe, naravno, naših novinara, i tražili da se to ispravi. Kada smo i to uradili, ređale su se druge birokratske začkoljice i tako se unedogled nastavilo zavlačenje na pomenutim relacijama.

Na ponovni zahtev poverenika stigao je i cinični odgovor iz tužilaštva, iz kog se nedvosmisleno može zaključiti da smo mesecima gubili vreme pokušavajući da dođemo do informacije.

- Neophodno je da zahtev precizirate na taj način što ćete objasniti na šta se odnosi termin koji ste upotrebili "palo" s obzirom na to da Zakonik o krivičnom postupku, a ni Krivični zakonik ne poznaju ovaj termin - stoji u dopisu datiranom 4. oktobra, a koje je našoj redakciji dostavljen tek 14 dana kasnije.

Juče smo u novom mejlu tužilaštvu pojasnili pomenuti termin, za koji tvrde da ne znaju šta znači. Nadamo se da će to ovog puta biti dovoljno za odgovor. Mada, s obzirom na dosadašnja iskustva, u to sumnjamo.

Na koja pitanja nam takođe nije odgovoreno

- zbog čega se protiv Filipa Koraća ne vodi nikakva istraga u Srbiji i da li je tačno da Francuska dokaze protiv njega nije poslala jer sumnja da cure?
- da li Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje ko je u Skaj prepisci s Darkom Šarićem imao kodne ime Bokan?

Teške optužbe Nikića: Izjava u ruke crnogorskim mafijašima!

Jednu od najtežih optužbi protiv Lidije Ignjatić izneo je svojevremeno bivši srpski obaveštajac Slavko Nikić.

- Srpska tužiteljka Lidija Ignjatić prodala je nepotpisanu izjavu crnogorskim mafijašima - istakao je Nikić, gostujući u emisiji "Balkan info".

On je naveo da je prethodno odbio da svedoči o lažnom državnom udaru za crnogorsko tužilaštvo jer ono "sarađuje sa šiptarskim tužilaštvom", ali se odazvao srpskom tužilaštvu i tužiteljki Ignjatić 16. januara 2017. 

On je odbio da potpiše papir na kojima su bili brojevi snimaka, audio i video, koji su snimali njegovo saslušanje. Tužiteljka Ignjatić mu je na kraju obećala da će za nedelju dana dobiti transkript.

- U tužilaštvu koje se bori protiv kriminala mene je prevarila srpska tužiteljka Lidija Igranjić i nikada me nije pozvala, ali je snimak uredno prodala, predala, poklonila ili dala nekoj drugoj službi za koju radi, ne znam, ali ne u Srbiji i taj snimak je osvanuo u crnogorskim medijima - istakao je Nikić.

Da li je sve ovo što se dešava slučajnost ili ne, pokazaće vreme, a simptomatično je to što se Malešić u Novom Sadu borio upravo protiv jednog od klanova iz Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading