OPASAN TREND MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA - DECA SE IGRAJU "PUNJENE KOKOŠKE"! Psiholozi zabrinuti zbog igre sa društvenih mreža: "Ovo se graniči sa silovanjem!"

Autor:

Hronika

16.11.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U "igri" učestvuju pet dečaka i pet devojčica. Devojčica koja bude izabrana treba da zadovolji svih pet dečaka, a ako ne uspe, onda mora da "plati kaznu".

OPASAN TREND MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA - DECA SE IGRAJU "PUNJENE KOKOŠKE"! Psiholozi zabrinuti zbog igre sa društvenih mreža: "Ovo se graniči sa silovanjem!"

Foto: shutterstock

Uznemirujući trendovi među srednjoškolcima sve više dolaze do izražaja, a poslednji skandalozan primer je igra pod nazivom "punjena kokoška".

Ova šokantna igra u kojoj učestvuju pet dečaka i pet devojčica postaje sve popularnija na žurkama i rođendanima, alarmiraju stručnjaci.

Igra "Punjena kokoška" podrazumeva da devojčica koja bude izabrana mora zadovoljiti svih pet dečaka, a u slučaju neuspeha, suočava se sa ozbiljnim posledicama.

"Kazna" uključuje da postane "žrtva" svih pet dečaka, sa kojima će imati seksualne odnose jedan za drugim.

Psiholog Snežana Repac izražava ozbiljnu zabrinutost, ocenjujući ovo ponašanje kao seksualno zlostavljanje koje graniči sa silovanjem.

- Ovakva "igra" može da ima nesagledive posledice na razvoj i psihičko stanje dece, posebno devojčica. Seksualnost se promenila pojavljivanjem društvenih mreža. Postojale su i ranije neke igre sa seksualnom konotacijom, kao što su "masne fote", ali ova modernizovana "igra" može ostaviti ozbiljne i trajne posledice, jer se bilo ko od mladih može naći u takvoj situaciji. Uvek je kroz istoriju bilo pomeranja granica seksualnosti, kao odgovor ekstremno konzervativnom ili liberalnom talasu u društvu - kaže Repčeva.

 

Učestvovanje u ovakvim igrama, iako može biti pod pritiskom društva ili želje za popularnošću na društvenim mrežama, dovodi do ozbiljnih posledica za mentalno i emotivno zdravlje mladih.

- To su deca koja nisu ni seksualno ni emotivno zrela i koja i dalje istražuju da li su transrodna, gej ili nekog drugog opredeljenja. Roditelji su često zauzeti da bi razgovarali sa decom o seksualnom vaspitanju, niti je deci to prijatno da slušaju, pa tu nastaje problem. Ako dete ima dobru usađenu moralnu funkciju, teško će biti naterano na ovako nešto. Jedini lek za ovu pojavu jeste da se stvori svest i kod dece o tome šta je pogrešno, a šta ne i da imaju malog unutarnjeg policajca koji će da koči loše ponašanje - rekla je Repčeva.

Stručnjaci i roditelji su pozvani na podizanje svesti o opasnostima ovakvih aktivnosti i pružanje podrške deci kako bi se osnažila njihova sposobnost prepoznavanja nezdravih obrazaca ponašanja.

Takođe, apeluje se na škole i institucije da preduzmu korake kako bi sprečile širenje ovakvih skandaloznih igara i zaštitile mlade od potencijalnih traumatičnih iskustava.

Društvena anomalija

Maja Raković iz Biroa za sprečavanje trgovine ljudima navela je da dečaci i devojčice nisu svesni u šta se upuštaju i da ovo nikako nisu igre nego društvene anomalije.

- Opasno je što se taj sadržaj deli preko tajnih Instagram i Fejsbuk naloga. Svako orgijanje dece može da bude prosleđeno negde na internetu, a inicijator je često neka starija osoba - napominje Rakovićeva i ističe koliko je ovako ponašanje dece opasno.

Prema njenim rečima, mnoge devojčice u ovakvim izazovima često nisu u svesnom stanju zbog toga što budu izložene opijatima. Ona kaže i da su dečaci vrlo često pod dejstvom "vijagre", koja može izazvati zastoj rada srca.

- Razne vrste opijata ili lekova više se ne nabavljaju samo na crnom tržištu, već su dostupni i u apoteci. Deca vrlo lako saznaju šta se od lekova za šta koristi i onda zbog svoje nezrelosti i želje za dokazivanjem zloupotrebljavaju te iste lekove. U ove igre se devojčice uvedu manipulacijom ili ucenom - kaže Rakovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading