KOSTIN ZLOČIN JE JEZIV, A POSLE NJEGA JEDNA OSOBA POKAZALA JE SVOJE PRAVO LICE: Krila grešku kao zmija noge - PROKLETA FOTELJA VAŽNIJA OD OBRAZA!

Autor:

Hronika

15.11.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snežana Knežević izbegavala ostavku, a roditelji svedoče da je pozvala ubijeno dete na komemoraciju.

KOSTIN ZLOČIN JE JEZIV, A POSLE NJEGA JEDNA OSOBA POKAZALA JE SVOJE PRAVO LICE: Krila grešku kao zmija noge - PROKLETA FOTELJA VAŽNIJA OD OBRAZA!

Foto: ST/V. LUKIĆ, Facebook

Kosta Kecmanović

Snežana Knežević, sada, srećom, već bivša direktorka OŠ "Vladislav Ribnikar", nije se oglasila danima posle masakra, a kamoli da je dala ostavku. I kada je napokon progovorila, nije rekla ništa određeno, kao da nešto krije, a šta bi to moglo da bude, da se naslutiti iz reči roditelja žrtava koji su nedavno otkrili koliko su njom razočarani.

U FOTELJI OD 2005.

U direktorskoj fotelji Snežana Knežević bila je od 2005. i služila je peti mandat, a posle masakra potrudila se da ničim ne skrene pažnju na sebe. Tek kada je pod pritiskom javnosti i Srpskog telegrafa ministar prosvete Branko Ružić popustio i dao ostavku, direktorka se obratila javnosti, i to čak šest dana posle masakra. Rekla je da zna da je obaveza svakoga ko se nalazi na čelu neke javne institucije da komunicira s medijima, ali da ovakve situacije ranije nije bilo. Uveravala je da se vodila moralom i da je želela da pre svega isprati svu nastradalu decu na večni počinak, kao i čuvara te škole, kao i da proprati stanje ostalih učenika i nastavnice koji su ranjeni.

Šta se u tom periodu zaista dešavalo, javnost nije znala, ali roditelji ubijene dece pamtiće do kraja života. U ispovesti koju su dali za nedeljnik NIN, Branko A., otac ubijene M. A., otkrio je da je poziv od direktorke na komemoraciju dobio usred noći.

- Ni sestra me nije zvala u ponoć kad mi je majka umrla, nego je sačekala sledeće jutro. Pošto sam joj objasnio (direktorki) da ne možemo da dođemo, ona je rekla: "Neka onda dođu vaša deca M., M... Lapsus, M. ubijena je. Užas" - ispričao je Branko A., a otac K. M. Zoran M. dodao je da je to potpuno odsustvo svesti i savesti.

SASTANAK NA STRATIŠTU

A majka S. N. Milanka ispričala je da je prvi sastanak sa zvaničnicima održan 21. maja - i to u školi. Ona je navela da je otišla na mali ulaz jer je pretpostavila da je glavni zatvoren, ali nije bilo tako.

- Sproveli su me do zbornice. Znate, vi uđete na mesto gde su ubijeni Dragan, A. i B., pa idete levo do zbornice. Desno u tom istom hodniku je mesto gde je i S. ispustila dušu - ispričala je Milanka.

Ona je objasnila da je na sastanku prvo bilo reči o istrazi.

- Ja sam sedela, cupkala, osećala se veoma uznemireno i čekala trenutak da se obratim. Kada su nam rekli da bi trebalo da se viđamo češće, na primer, jednom nedeljno, ustala sam i, onako uzbuđena, pitala: "Izvinite, a gde? Na ovom mestu?!" Zvaničnici su se onda pokunjili, rekli gde god želimo. Posle toga su sastanci bili u tužilaštvu. Na kraju su nam prišli i izvinili se, s obrazloženjem da im je direktorka Snežana Knežević rekla da su porodice tražile sastanak baš u školi. To, naravno, nije istina - zaključila je majka ubijene S. N.

Za to vreme, javnost i mediji čekali su da direktorka Snežana Knežević ispuni obećanje iz prvog obraćanja da će blagovremeno dati odgovor. A onda je, tri sedmice od tragedije, prirodno i opravdano, strpljenje nestalo. Postalo je jasno da Snežana Knežević i ne pomišlja na moralni čin - ostavku.

RAZREŠEN I ŠKOLSKI ODBOR

Republička prosvetna inspekcija Srbije nakon vanrednog nadzora predložila je 29. maja razrešenje s dužnosti direktora Snežane Knežević, odnosno da se postavi vršilac dužnosti direktora i, umesto školskog odbora, imenuje privremeni organ upravljanja, koji je odmah održao sednicu. Takođe, inspekcija je naložila i sprovođenje disciplinskog postupka prema pedagogu, psihologu i sekretaru škole i suspendovala ih do okončanja pomenutog postupka.

Republika

Foto: Nemana Pancic, os-ribnikar.edu.rs

Snežana Knežević

RODITELJI TRAŽILI SUSPENZIJU I ISTRAGU

Roditelji učenika odeljenja VII-2, u kojem se dogodio napad, uoči odluke Republičke prosvetne inspekcije Srbije o razrešenju Snežane Knežević, uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem su zahtevali hitnu suspenziju do utvrđivanja njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII-2 odeljenja.

Takođe, zahtevali su i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić, i to do utvrđivanja njihove lične odgovornosti za tragični događaj. Kao razloge za nezadovoljstvo direktorkom naveli su izbegavanje da se roditelji VII-2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima, zatim, izbegavanje pisane komunikacije s roditeljima, iako su oni postavljali elektronskom poštom određena pitanja i davali predloge, kao i nepostojanje jasnog plana i programa rada s učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva-tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou.

Snežana Knežević se oglasila tek nekoliko dana kasnije.

- Kada dobijem zvanični zahtev tih roditelja koji traže moju smenu, tada mogu da komentarišem i odgovorim, a sada ne mogu ništa da kažem jer još nisam dobila ništa zvanično. Pretpostavljam da ću i ja dobiti taj dopis - poručila je tada, mrtva hladna, Snežana Knežević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (4)

Loading
Antea

15.11.2023 13:32

Vrata Ribnikara otvoriti i radnickoj deci, ne ssmo eliti, nije moguce da su deca radnika, trgovaca, vozaca, frizera, i ostalih radnickih zanimanja, glupa i tupava za elitni Ribnikar,, a da ovih 1000 sto ih ide tamo su vecinom svi vukovci, nadprosecno inteligentni, geniji, zar se to vec vidi na detetu od 7 god, kada se upisuju u skolu!! Sramota, sad je kasno ispravljat krivu Drinu!!!

Odgovori 10 11
smiljana

25.11.2023 17:28

pa naravno kada joj je bezumni ko zna kako pretio da cuti i ne pojhavljuje se nikuda

miljanak

25.11.2023 17:30

Antea 15.11.2023 13:32 Vrata Ribnikara otvoriti i radnickoj deci, ne ssmo eliti, nije moguce da su deca radnika, trgovaca, vozaca, frizera, i ostalih radnickih zanimanja, glupa i tupava za elitni Ribnikar..a gde si ti cula da se u to skolu upisuju samo skorojevici?ovi su samo najglasniji,lece komplekse

Rajo seljak

12.01.2024 20:32

Reko 4.og maja ŠKOLU ZATVORITI, ĐAKE RASPOREDITI PO MESTU STANOVANJA, NASTAVNIKE NA PSIHOTESTOVE...