UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ŠVEĐANINA U SARAJEVU: Nije uspeo da ga likvidira u Istanbulu, pa došao na Balkan - bukti rat u jednom švedskom kriminalnom klanu!

Autor:

Hronika

01.11.2023

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac je sinoć lociran i uhapšen na području Istočnog Sarajeva.

UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ŠVEĐANINA U SARAJEVU: Nije uspeo da ga likvidira u Istanbulu, pa došao na Balkan - bukti rat u jednom švedskom kriminalnom klanu!

Foto: youtube.com/printscreen

Policija Bosne i Hercegovine na terenu

Jedna osoba osumnjičena za ubistvo državljanina Švedske Harisa Osterdahla u sarajevskom naselju Stup je uhapšena, a reč je takođe o švedskom državljaninu, potvrđeno je iz MUP Kantona Sarajevo.

Smrtno stradali muškarac je državljanin Švedske, Haris Osterdal, rođen 1993. godine, a povređeni je E. M. rođen 2001. godine, takođe u Švedskoj.

- Operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s izvršenjem ovog krivičnog dela može dovesti muškarac H. O. P. (1997), državljanin Švedske.

U saradnji sa PU Istočno Sarajevo, H. O. P. je sinoć lociran i uhapšen na području Istočnog Sarajeva - navodi se, između ostalog, u policijskom saopštenju, piše RTS.

Sarajevski mediji pišu da je ubijeni Osterdal poznat po brojnim krivičnim delima u Švedskoj, a neki izvori navode i da je vođa narko-mreže.

Sinoćnjoj likvidaciji Šveđanina Harisa Osterdala (30) u sarajevskom naselju Stup, u sklopu stambenog kompleksa Bulevar, prethodio je niz nasilja i oružanih obračuna u Švedskoj, ali i Turskoj.

Osterdal se prema podacima bezjednosnih službi krio u BiH, a likvidiran je jer je navodno odlučio svedočiti protiv jednog od vođa narko kartela u Švedskoj zbog čega je postao meta, piše Avaz.ba.

Prema pisanju medija, uhapšeni je pokušao likvidaciju Osterdala pre nekoliko meseci u Istanbulu. Iako je na njega pucano nisu ga uspeli ubiti.

Osterdal je prema pisanju švedskih medija ranije osuđivan za teška krivična dela u vezi sa drogom i oružjem.

- On je već nekoliko godina poznata osoba u svetu bandi Stokholma - pišu švedski novinari koji su ga povezali sa velikim sukobom unutar kriminalne mreže Fokstrot, prenosi Kliks.

Talas nasilja u Stokholmu počeo je nakon pucnjave u istanbulskoj četvrti Maslak 6. septembra ove godine. Dvojica nepoznatih naoružanih muškaraca na motociklima otvorili su vatru na grupu osoba koja je sedela u kafiću, a oni su uzvratili istom merom, ali su napadači su uspeli da pobegnu.

Navodno je pucnjava u kafiću bila napad na stranu Rava Madžida, poznatog kriminalca u Švedskoj, u sklopu sukoba u Fokstrotu.

Nakon pucnjave, grupa iz kafića ušla je u kombi i napustila prostor. Utvrđeno je da je autobus registrovan na švedskog državljanina identifikovanog kao I. A. (33) i da se nalazio u oblasti Ajazaga.

Nakon toga, policija je uhapsila vozača kombija K. K. (47) i državljane Švedske Ričarda Ihoa Markusa (23), Mevludina Mehonjića (31), Elvira Mutića (22) i Salaha Al-Zubeidija (24) iz Norkpinga, kao i Osterdala.

Nakon vatrenog obračuna u Istanbulu, uhapšeni su pušteni na slobodi sredinom oktobra odakle su se uputili u Sarajevo, saznaje Expressen.

Samo nekoliko dana kasnije, majka Ismaila Abda, imenovanog vođe Fokstrotove otcepljene bande, ubijena je u Upsali.

Tokom rata bandi je pucano i na majku Mutića u Norkopingu. To je samo jedan od zabeleženih slučajeva nasilja, pucnjava i pokušaja ubistava koji potresaju Švedsku od septembra ove godine. Ukupno šest osoba je poginulo. Smatra se da je većina ovih pucnjava povezana sa sukobom u mreži Fokstrot.

Sukob je prvo izbio između Madžida čiji je nadimak "Kurdska lisica" i Ismaila Abdoa kojeg mediji nazivaju “Jagodom”. Nadimci “Kurdska lisica” i “Jagoda” potiču od pseudonima koji se koriste u raznim šifrovanim porukama.

Obaveštajno-policijski organi u BiH sada istražuju šta su švedski državljani radili u Sarajevu, da li su imali kontakte sa nekim državljanima BiH i domaćim kriminalnim grupama, navodi Kliks.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading