KIDS DROGA PONOVO HARA MEĐU MLADIMA: Navučeni su na osećaj koji im stvara, evo kako izgleda! (FOTO)

Autor:

Hronika

15.08.2023

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprečen nelegalni uvoz SNUS-a.

KIDS DROGA PONOVO HARA MEĐU MLADIMA: Navučeni su na osećaj koji im stvara, evo kako izgleda! (FOTO)

Foto: Pixabay.com

Na graničnom prelazu Bezdan policajci i carinici su otkrili i sprečili da u zemlju uđe tovar od  kutija nikotinskog proizvoda, poznatijim pod nazivom SNUS ili KIDS DRUGS.

Snus je još od 1992. godine predmet debata u Evropskoj uniji jer sadrži velike količine nikotina i prodaje se u okruglim kutijama upakovanim u kese, kao i sa ukucima koji oponašaju neškodljivost i slatkiše.

Postao je trend među mladima, pre svega tinejdžerima, a lekari upozoravaju na opasnost. Naime, prema toksikolozima, opasnost od snusa je u tome što može dovesti do trovanja nikotinom. Kesice snusa sadrže veliku količinu nikotina i dovode do zavisnosti - jedna kesica ima 13 miligrama nikotina, dok jedna cigareta ima 0,7 miligrama. Kada se uporedi, jedna kesica je ekvivalentna 15 običnih slim cigareta.

 

 

Što se tiče mesta na kojima se prodaje, otvorena su i redovna, te se stiče utisak da se radi o legalnom proizvodu, a čak postoji i štampana deklaracija. Proizvod se izvozi iz Danske.

Doktor Niko Bećarovski, toksikolog i dugogodišnji lekar sa Klinike za toksikologiju Kliničkog centra „Majka Tereza”, kaže za „Sloboden pećat'' da se posledice ovog proizvoda manifestuju se kao klasični simptomi trovanja nikotinom.

- Laboratorijski i toksikološki testovi to ne mogu otkriti. Ima li takvih slučajeva? Verovatno jeste, s obzirom da je u svim okolnim državama. Reč je o koncentrovanom nikotinu koji se lepi za zube. Simptomi bi bili glavobolja, povraćanje i svojevrsno trovanje nikotinom, s obzirom da je reč o velikim količinama nikotina, praćene vrtoglavicom, malaksalošću i šumom u ušima.

Republika

Foto: Shutterstock

SNUS stvara zavisnost

Tinejdžeri sa kojima smo mi razgovarali kažu da im je ovaj proizvod dostupan svuda i jeftiniji od cigareta, ali da se događa da bude posledica loših po njihovo zdravlje.

- Snus se stavlja na zube, na desni iznad gornje usne, kada počinje dejstvo. Peče, a jačina snusa se deli po snazi. Čak i od jedne kesice može doći do vrtoglavice i mučnine, a ima onih koji uzimaju i više komada istovremeno. Dešavalo se da povraćaju ili se onesvesete. Većina se navuče, opušta ih.  Dostupno je svuda i jeftino je, stvara drugačiji osećaj, a ne spada u drogu - priča sagovornik za Republiku, dok drugi mladić kaže da redovno koristi SNUS i otkriva nam svoje iskustvo:

- Godinu dana koristim SNUS, radi me i opušta samo prvi ujutru, posle uzimam iz dosade i navike. Znam da sam navučen jer kada ne uzmem sat, dva vremena, postanem nervozan i razdražljiv. Mnogo je gore od cigareta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading