IZREŠETAN SA 30 METAKA, PA ''OVEREN''! Ubistvo najboljeg Giškinog druga DRŽAVA PRIKRILA, u sve upleten Naser Orić?

Autor:

Hronika

04.08.2023

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo Branislava Matića Belog i dan danas nije razjašnjeno.

IZREŠETAN SA 30 METAKA, PA ''OVEREN''! Ubistvo najboljeg Giškinog druga DRŽAVA PRIKRILA, u sve upleten Naser Orić?

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Branislav Matić Beli

Branislav Matić Beli bio je vlasnik 70 auto-otpada u Srbiji i najvećeg auto-otpada u Holandiji. Takođe, bio je član ''voždovačkog klana'', kao i jedan od osnivača i glavnih finansiera Srpske garde i Srpskog pokreta obnove.

4. avgusta 1991. godine je ubijen ispred svoje kuće u ulici Milana Raspopoviča u 21.20 časova. Samo dan ranije je sa najboljim prijateljima Đorđem Božovićem Giškom koji je 15. septembra iste godine ubijen i Jovanom Otaševićem prisustvovao smotri Srpske garde s namerom da podignu ustanak protiv Slobodana Miloševića.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Branislav Matić Beli i Giška

Dvojica napadača koji su izvršili likvidaciju nikada nisu otkriveni. Na njega je s leđa ispaljeno oko 30 metaka, najverovatnije iz automata "uzi". Nakon ubistva su pobegli u belom ''Mercedesu.''

- Parkirali smo se ispred naše kuće. U automobilu su bili Branislav, naša komšinica Milica Otašević sa dve ćerkice, devojka Đorđa Božovića i ja. Tek što smo izašli i krenuli prema kapiji, iza belog kombija su se pojavila dvojica muškarca u maskirnim uniformama i kapama, sličnim graničarskim. Branislav je u tom trenutku zaključavao auto. Zaprštali su rafali. Te zveri su ga izrešetale, pa potom prišle i ''overile'' ga pred decom - ispričala je svojevremeno Tanja Matić, supruga ubijenog.

Još tada se spekuisalo da je jedan od ubica bio ratni zločinac Naser Orić, tada pripadnik Specijalnih jedinica Savezne policije koji je obavljao prljave poslove za državu, a nešto kasnije ratni komandant Armije BiH. Učestvovao je i u prebijanju demonstranata 9. marta 1991. godine kada je Slobodan Milošević prokomentarisao: "Ala bije ovaj, svaka mu čast!"

Republika

Foto: Profimedia

Naser Orić

Takođe, učestvovao je i u hapšenju Vuka Draškovića, koji je 5. avgusta na konferenciji za štampu izjavio da su njegovog najboljeg prijatelja Matića, "ljudi koji su iza sebe imali srpsku državu":

- Na desetine metaka ispaljeno je u njega kada je već bio mrtav. Niko ne može da kaže ubica je taj i taj, ali sve indicije pokazuju da je ubistvo političko i da ga je organizovao sam vrh Srbije.

Prema podacima, Matić je svoju ''karijeru'' započeo kao džeparoš na beogradskom asfaltu. On i Giška su bili najbolji drugovi, a Belog su optuživali da je zaslužan za ranjavanje Ranka Rubežića, što nikada nije dokazano.

Iz Amsterdama gde je bio vlasnik najvećeg auto-otpada se vratio 1981. godine gde je počeo sa otvaranjem serije auto-otpada, a najveći novac je navodno zaradio na preprodaji bonova za benzin u Jugoslaviji. Smatran je jednim od najbogatijih ljudi, samo je jednom bio u zatvoru kada je zapalio stan taksisti koji mu je silovao tadašnju devojku i osuđen je na šest meseci, prenosi Informer.

Republika

Foto: facebook.com/printscreen

Branislav Matić Beli ubijen 1991. godine

Nakon njegove smrti su počele da kruže priče da je bio u bliskim odnosima sa Službom savezne bezbednosti, naročito bivšim drugim čovekom Saveznog SUP-a, Zdravkom Mustaćem. Prema svedočenju njegovog rođaka Mije, Matić je samo nekoliko dana pre likvidacije dobio upozorenje od ''prijatelja'' da se mane političkog angažmana oko SPO-a i svih poslova finansiranja i organizovanja Srpske garde - on i Giška su na Košutnjaku držali obuku i prijem novih članova, a pričalo se da je sa vrha države rečeno: "Ma neće mi oni praviti Spartu u srcu Beograda"...

- Beli je bio iskusan čovek, hrabar ali proračunat. Pa ipak, nije tek tako mogao preći preko upozorenja starih drugara. Najednom se promenio, postao je nekako previše ozbiljan. On je više nego dobro znao snagu i moć države, jer je shvatio odakle mu stiže pretnja što su mu najdobronamernije preneli prijatelji na tajnom sastanku u Zemunu. Dan pre ubistva,  bio je bled, nervozan i jedva je progovarao. U putu od Takova je samo gledao dete u kolima, kao da je znao da se i od njega oprašta - posvedočio je kasnije Joca Otašević, veliki prijatelj i komšija Matića, koji je zajedno sa Mijom otkrio da ih je nekoliko nedelja od likvidacije Belog posetio inspektor Rade Avramovski:

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Branislav Matić Beli sa prijateljima

- Rekao nam je da je na tragu ubicama i da će slučaj ubistva Belog vrlo brzo rešiti. Niko to tada nije ozbiljno shvatao, pogotovo što je bio mlad i nedovoljno upućen u sva dešavanja toga doba... Ali, kad je u kafić ''Bananas'' u našem komšiluku kroz izlog bačena bomba, od čijih je posledica taj isti inspektor umro u bolnici, sve nam je bilo jasno. Neko nije dozvolio da se taj slučaj još tada reši! Mada, ruku na srce, još tada nam je Tapi govorio kako je Belog ubio Orić.

U noći Matićevog ubistva, Giška je sa nekoliko momaka napravio kolonu i od Slavije do Terazija pucao u vazduh iz 36 mašinki. Posle nešto manje od mesec i po dana, Božović je takođe ubijen, na ratištu u Lici, a ostaće upamćena njegova rečenica: "Ko se s Naserom druži, život mu je duži!"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Перагеније

05.08.2023 20:14

Орић радио за Цобетову ДБ?!... Све је могуће са нечастивим...