SPASOJEVIĆ OČI U OČI SA TUŽIOCEM: "Nisam cvećka, ali sam iz straha bio deo klana!"

Autor:

Hronika

25.04.2023

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihovog klana za svirepa ubistva i ostala zlodela.

SPASOJEVIĆ OČI U OČI SA TUŽIOCEM: "Nisam cvećka, ali sam iz straha bio deo klana!"

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Ispitivanjem svedoka okrivljenog Nikole Spasojevića Spaleta nastavlja se suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženoj za sedam ubistava, otmice, silovanje, kao i nedozvoljenu trgovinu narkoticima i oružjem.

Nikola Spasojević, okrivljeni saradnik je izašao i danas za govornicu.

Njegov branilac nema pitanja, a tužilac pita za motiv saradnje sa tužilaštvom.

- Zvaničnim putem sam tražio razgovor, a motivisalo me je to da želim da iznesem sve i da nisam sve radio iz materijalnih pobuda već iz straha. Ne tvrdim da sam cvećka, ali sam iz straha učestvovao u krivičnim delima sa klanom. 

Tužilac: "Vezano za ubistvo Mihajlovića rekli ste da vam je Dragić dao pištolj da čuvate Mihajlovića otetog?"

- Da to je tačno, mislim da je bio cz 9 mm. 

Imali ste Skaj sa nik nejmom Topalović, odakle vam?

- Marko Miljković mi je dao, a pre mene ga je koristio dečko Katarza iz Mirijeva, znam gde živi. Miljković mi je plaćao pretplatu za Skaj, jer je to za mene bilo skupo i nisam ga imao, dobio sam ga posle ubistva Mihajlovića.

Tužilac: "Koliko je pretplata?"

- 1000 evra za šest meseci. 

Tužilac pita Spasojevića da rastumači šta su radila braća Budimir u vezi sa ubistvom Aleksandra Gligorijevića?

- Miloš Budimir je učestvovao u sečenju tela, a njegov brat ga je dovezao.

Tužilac: "Da li ste kontaktirali sa Purkovićem?

- Jesam preko običnog telefona, Marko Miljković je koristio moj telefon da poziva ljude koji nisu mnogo vezani sa kriminalom.  

Tužilac: "Šta je Purković radio, a šta Papić kojeg ste spominjali?"

- Moj zaključak da je Purković klanu odavao informacije iz policije. Papića sam viđao da dolazi na stadion i znam da je bio King na Skaju.

Sudiju zanima da li je učestvovao u otmici Gorana Mihajlovica i kako je ona izvršena?

- Ne znam kako je otet. Znam da je njegova majka vodila privatnu istragu. Miljković me je zvao da dođem u kafić "Devađo" kod Fakulteta za bezbednost posle ubistva Mihajlovića. Rekao mi je da će dve žene da dođu da polome lokal. 

Sudija pita Spasojevića zašto se plašio za svoj život, a na to joj on kaže da je dobijao pretnje i u zatvoru kad je otkazao advokatima klana punomoćje...

- 7. 1. je Marko meni rekao da ako ne vratim punomoćje Dejanu Lazareviću advokatu da ću snositi posledice. I Lazarević mi je govorio da moram biti pametan. Nisam mogao više da se nosim sa teretom i da radim užasne stvari za klan -  govori Spale, a onda opisuje kako je sebi hteo da oduzme život. 

- Imao sam želju da izvršim samoubistvo pištoljem za koji imam dozvolu. Bilo je pitanje vremena kad će da me otmu i ubiju. Završavali su tako ljudi koji su ubijali za klan. Mirko Kojić na primer. 

Kriminalna grupa Belivuk-Miljković koja broji više nego 30 članova, prema iskazima svedoka, planirala je i atentat na Aleksandra Vučića predsednika Srbije, kao i državni udar te u tu namenu prikupljala snajpere i drugo oružje. Suđenje je planirano da se održi tokom tri dana u ovoj nedelji. 

Spasojević je na ročištu krajem prve nedelje aprila, počeo da kroz slobodno izlaganje, svedoči o monstruoznim zločinima grupe u kojima je i sam učestvovao. Govorio je o kući smrti u Ritopeku gde su namamljivali žrtve, pa ih potom ubijali i mleli na industrijkoj mašini za mlevenje mesa, i njihove ostatke bacali u Dunav. Miljkovićev kum je detaljno opisao kako je mučen i ubijen Goran Mihajlović iz Resnika, pa prebačen u Surduk gde su ga Belivuk i Miljković sa saradnicima spalili na lomači.

Spasojević je juče govorio i o organizaciji ubistava u Atini i na Krfu, do detalja je opisao jezive zločine.

Nakon toga govorio je i o svirepom ubistvu Aleksandra Gligorijevića i Nikole Mitića.

Pošto završi sa slobodnim iskazom u kpojem je obavezan da kaže sve što zna o klanu i njegovim zlodelima, Spasojević će prema sporazumu na osnovu kojeg će biti osuđen na 14 godina zatvora, morati da odgovara na pitanje optuženih, kao i ostalih učesnika procesa.

Očekuje se da Belivuk, a posebno Miljković, provociraju Spaleta tokom ispitivanja kao što su i njegove prethodnike u istoj ulozi - Bojana Hrvatina i Srđana Lalića. Svedoci-okrivljeni su na zaprepašćenje javnosti osim o sedam ubistva i drugih zločina obuhvaćenih kroz dve optužnice, govorili još o najmanje 20 otmica, ubistva i planiranja ubistava u zemlji i inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading