DRŽAVO, SKLONI OVOG ČOVEKA S ULICE: Ponuđena mu pomoć, on odbio da se leči

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako da se žene zaštite od osuđivanih manijaka koji šetaju ulicama, ima li zakonskog rešenja koje bi im pružilo bezbednost?! Stručnjaci ujedinjeno veruju da ima i pozivaju na izmene zakona i pooštravanje mera, koje bi sprečile nove napade.

DRŽAVO, SKLONI OVOG ČOVEKA S ULICE: Ponuđena mu pomoć, on odbio da se leči

Foto: ST.V. Lukić

Serijski silovatelj Igor Milošević (44), nakon izlaska s robije, više od nedelju dana slobodno šeta Beogradom i zastrašuje sve pripadnice ženskog pola. Niko ne smatra da je ukupno 30 godina robije, zbog silovanja šest žena, delovalo popravno na njegovo ponašanje, a i on sam je odbio pomoć države u resocijalizaciji.

Državna sekretarka u Ministarstvu pravde Livija Pavićević otkriva da je Miloševiću Ministarstvo pravde ponudilo da se javlja centru za socijalni rad i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da bi mu olakšali resocijalizaciju.

- Takva pomoć nije obavezna. Ponuđena mu je da bi se prilagodio spoljnom svetu. On je to odbio i u tom smislu država će svim svojim resursima na druge načine pokušati da spreči da on ne učini novo delo. Mi imamo strogu kaznenu politiku, 2019. je stupio na snagu novi Krivični zakonik, kojim je uveden doživotni zatvor i to za određena krivična dela bez prava na uslovni otpust za lica koja su osuđena na doživotni zatvor i, između ostalog, krivično delo silovanja. Sasvim sigurno, budući učinioci krivičnog dela silovanje će biti još strože kažnjeni. Zakon postoji i mora da se poštuje - istakla je Pavićevićeva.

Republika

Foto: V.Lukić

Igor Milošević

Savetnica premijerke Srbije prof. dr Slavica Ðukić Dejanović istakla je za medije da je nadzor nad oslobođenim zatvorenicima- povratnicima veoma bitan.

- Ima i onih koji tokom boravka u zatvoru, bez obzira na mere koje su preduzete, koliko je bilo sociološke, psihološke podrške i rada, ne menjaju ništa u svojoj strukturi i spremni su da ponove isto delo, iste radnje zbog kojih su bili u zatvoru. I naravno da svi mi obični građani zaziremo i strepimo od takvih, zbog toga je i nadzor nad takvim osobama u momentu kada prestane vremenski period, na koji je izrečena kazna, jako važan - napomenula je doktorka.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić navodi da policija ima načine da spreči serijske silovatelje da ponove delo.

- Policija može putem operativnih mera poput praćenja, prismotre i prikupljanja informacija u nekom neformalnom obliku da deluje tako da, po potrebi, ako bude u prilici, spreči neko novo krivično delo - objasnio je profesor.

Ženska solidarnost: Država da zaštiti žene

Feministički kolektiv Ženska solidarnost naveo je u saopštenju da država treba bolje da zaštiti sve ženske žrtve nasilja.

- Mediji treba da, u skladu s moći i odgovornosti koju imaju, vrše pritisak na institucije da spreče novo i adekvatno procesuiraju ranije slučajeve nasilja. Iskustvo rada sa ženama koje su preživele neki oblik muškog nasilja, a posebno seksualno nasilje, pokazuje da one u kontinuitetu doživljavaju izdaju od sistema. Njihovo iskustvo se nipodaštava i dovodi u pitanje, a preživele najčešće prolaze kroz sekundarnu viktimizaciju i ponovno nasilje od institucija. Umesto da ih zaštite i donesu pravdu, institucije žene tretiraju kao podjednako krive za preživljeno nasilje. Milošević svakako nije jedini muškarac koji je pretnja po žensku bezbednost, ali je barem jedan od kojeg možemo javno i kolektivno da se zaštitimo - kažu u ovom udruženju.

Advokat: Praćenje neophodno

Advokat Ana Petričević kaže za naš list da bi jedno od rešenja za serijske silovatelje na slobodi moglo biti i praćenje njihovog kretanja.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Ana Petričević

- Smatram da bi postojeće propise bilo neophodno izmeniti tako da se i na učinioce krivičnih dela protiv polne slobode, čije su žrtve punoletna lica, primenjuju posebne mere praćenja nakon izdržane kazne, a u cilju sprečavanja ponovnog vršenja dela - navodi Petričevićeva za Srpski telegraf.

Nemačka: Preventivni pritvor

Tražeći rešenja za silovatelje-povratnike, RTS je objavio primer serijskog silovatelja Siniše K. iz Melenaca, koji je u Srbiji odslužio pet godina zatvora zbog silovanja i krađe, a kada je u Berlinu silovao šest žena i jednu zlostavljao, tamo je osuđen na 14 godina zatvora, ali i na preventivni pritvor, nakon odsluženja kazne, koji može da traje doživotno.

Jurić: Milošević će silovati opet

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu kaže da postoji opasnost da će Igor Milošević počiiniti gore zločine od onih za koje je prethodno osuđen.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Igor Jurić

- On je sada potpuno obeležen i neće moći nigde da se zaposli. Potpuno nam je svima jasno šta je njegov sledeći korak ukoliko to tako ostane i ja se samo nadam i brinem upravo da posledice njegovog sledećeg koraka ne budu mnogo teže nego što ih se sećamo od pre 15 godina - napominje Jurić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mirjana Janiš

29.09.2022 10:39

predhodno ne prethodno

Crni

29.09.2022 15:02

Uz svo gadjenje sto moram ovo da napisem pored silnih dusebriznika u tekstu niko nije naveo ni jedan clan zakona po kom bi se sta god bilo. Samo prazne price "strucnjaka". Pracenje nanogica itd je krivicno delo bez odluke suda a te odluke nema. Napravio delo, uhvacen, osudjen, odsluzio i formalno niko nema pravo da mu pomene. Ono sta se moze a koliko znam mup to i radi da ga prate na neki neformalan nacin npr kako izadje iz zgrade, prodavnice,okrene se vidi uniformisanog milicajca koji mu se uredno osmehne i pozdravi ga. To je jedino moguce, naravno postoje i druge opcije koje nisu za javnost posle kojih mu nikada nece pasti na pamet da bilo sta uradi.