GALIĆ PRE 9 GODINA NA ISTOM MESTU AUTOMOBILOM UDARIO ŽENU: Istraga došla do novog saznanja

Autor: Republika

Hronika

21.08.2021

22:47

Istraga protiv Lazara G. (38), koji je pre tačno mesec dana kolima na Karaburmi pokosio oca i njegovo dvoje dece na pešačkom prelazu na Karaburmi, zbog čega je Stefan Balić (9) četiri dana kasnije preminuo u bolnici, privodi se kraju. Kako Blic javlja, Galić je pre devet godina, na istom mestu gde je usmrtio Stefana, mortus pijan pregazio jednu ženu.

Privatna arhiva

Stefan sa bratom

Naime, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu privodi istragu kraju istragu protiv Lazara G. Ostalo je da se obavi saobraćajno tehničko veštačenje vozila i da odbrana iznese svoje predloge. Kada se to završi, tužilaštvo će doneti odluku o podizanju optužnog akta za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina.

Bahati vozač trenutno se nalazi u pritvoru u kojem je završio tek nekoliko dana pošto je izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je mališan Stefan Balić zadobio teške telesne povrede od kojih je preminuo. Odlukom sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu on je prvobitno pušten u kućni pritvor uprkos činjenici da je pre toga imao 16 presuda, od kojih se nekoliko odnosilo i na saobraćajne nesreće.

Kako javlja ovaj list, Lazar G. je dva puta pred ovim sudom osuđivan zbog saobraćajnih nesreća. Jedna se dogodila na istom mestu gde je kolima ubio Stefana, dok se druga dogodila nekoliko stotina metara dalje.

200 metara od mesta ubistva Stefana kolima prešao devojčici preko noge

Prvi put kada je Galić osuđen pred tada Prvim opštinskim sudom zbog saobraćajne nesreće, tačnije krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja bilo je u februaru 2006. godine zbog nesreće koja se dogodila šest meseci ranije. Kako je tada utvrđeno Galić je 7. septembra 2005. godine u 9.20 sati, na raskrsnici Ulice Marijane Gregoran i Ulice Stevana Hristića (nekoliko stotina metara od mesta gde je 16 godina kasnije kolima ubio Stefana), sa 1.30 promila alkohola prešao preko stopala devojčice koja je sa drugaricom prelazila ulicu na obeleženom pešačkom prelazu.

Presudom je ukazano da se Galić tada kretao iz pravca Juhorske ulice ka Stevana Dukića. Dok je prilazio pešačkom prelazu koji ima i semafor koji mu je tada pokazivao da se mora zaustaviti (bilo je crveno) on je bez ikakvog razmišljanja nastavio dalje i prednjim desnim točkom automobila prešao je preko desnog stopala devojčice koja je prelazila ulicu na pešačkom prelazu. Devojčica je tada zadobila nagnječenje desnog skočnog zgloba, a Galić je osuđen uslovno na 10 meseci sa rokom provere od tri godine. Takođe, određena mu je i mera zabrane upravljanja motornim vozilom od šest meseci.

Republika

Privođenje Lazara Galića

Druga presuda - Na istom pešačkom prelazu pregazio ženu

Rok provere od tri godine Lazaru G. je istekao 2010. godine, da bi dve godine nakon toga ponovo učinio novo krivično delo. Ovaj put na istom mestu, ispred zgrade, na pešačkom prelazu, gde je kolima ubio Stefana u julu ove godine.

Kako je presudom iz 2014. godine utvrđeno, Lazar je je 19. decembra 2012. godine oko 16.20 sati u Ulici Marijane Gregoran kod broja 43, neposredno posle raskrsnice sa Juhorskom, na obeleženom pešačkom prelazu, sa čak 2,24 promila alkohola u krvi, dok je vozio ka Ulici vojvode Micka Krstića udario ženu koja je prelazila ulicu.

Nesrećna žena tada je pala na kolovoz, a nakon ukazane pomoći utvrđeno je da je zadobila nagnječenje karlice, desne natkolenice, desnog kolena i desnog stopala.

Ovaj put je kažnjen sa šest meseci kućnog zatvora, a u presudi se navodi i da je tada mogao da napušta prostorije svoje kuće u trajanju od šest sati. I ovaj put mu je određena mera zabrane upravljanja motornim vozilom od šest meseci.

Nakon skandalozne odluke sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu da Lazar pusti na slobodu uprkos tome što je izazvao tešku saobraćajnu nesreću, pobegao ali i uprkos činjenici da je ranije osuđivan zbog istovrsnih dela izazvala je gnev kod građana, te su nakon nesreće svako veče u 20 sati izlazili na mesto nesreće na Karaburmi gde su pozivali na odgovornost sudije.

Ubrzo nakon toga ministarka pravde Maja Popović podnela je disciplinskom tužiocu prijavu kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost sudije i da li je sudija prekršila etički kodeks.

Komentari (0)

Loading