KUMOVI SU MU SRPSKI ZLOTVORI NASER ORIĆ I RAMUŠ HARADINAJ, A TEŽAK JE 10 MILIONA: Ko je zapravo privedeni Naser Keljmendi!

Autor: Republika

Hronika

19.02.2021

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naser Keljmendi, koji je kako je Republika prva objavila danas je priveden, godinama važi za vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu.

RepublikaFoto: youtube
Naser Keljmendi

Kako su mediji ranije pisali, procenjuje se da je težak "10 miliona evra".

Rođen je u Peći, živi u Sarajevu i često putuje u Crnu Goru, a na računu ima oko 10 miliona evra. Tvrdi da je "samo trgovac".

Voli žene i skupe automobile, a za sebe kaže da je trgovac "čist i pred zakonom i pred Bogom".

U Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande" (Casa Grande), a u Podgorici stan. U crnogorskom letovalištu Ulcinju poseduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih. I - hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".

RepublikaFoto: youtube.com

I baš su "Kaza grande" hoteli učinili Keljmendija poznatim javnosti BiH i Crne Gore.

Kad je reč o imidžu Nasera Keljmendija u BiH, sarajevski list "Dani" pisao je još 2004. da je on javnosti postao poznat omaškom - bivši načelnik ilidžanske opštine, naime, nikako nije uspevao da upamti ime hotela, pa ga je zvao - "Koza nostra" (Cosa Nostra). Ubrzo je u Sarajevu postalo jasno otkud ova "omaška", pošto je ime hotelijera sve češće "iskakalo" u pričama o obračunima u sarajevskom podzemlju.

"Kaza grande", ali ulcinjska, lansirala je Keljmendija i među medijske zvezde u Crnoj Gori, pošto se našao u centru afere sa nelegalnom izgradnjom tog hotela.

On je, naime - kako je potvrdio i bivši predsednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga - 2008. godine uplatio 225.000 evra akontacije na ime komunalne takse za taj hotel na Velikoj plaži...

Keljmendi se nagodio s crnogorskim Tužilaštvom, koje je odustalo od krivičnog gonjenja nakon što je uplatio novac u humanitarne svrhe - po 5.000 evra dečjem vrtiću "Solidarnost" i Osnovnoj školi "Maršal Tito" u Ulcinju.

I predsednik opštine se "izvukao" iz ove "neprijatnosti" tako što je uplatio 10.000 evra u humanitarne svrhe. Ne zna se gde je završilo 225.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Naser Orić

U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.

Bezbednosna agencija iz BiH, SIPA, u prezentaciji pod nazivom "Zločinačka organizacija Naser Keljmendi" - koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, u Francuskoj - navela je da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje.

RepublikaFoto: youtube.com/Kosovo Sever Portal
Ramuš Haradinaj

Keljmendijeva organizacija u BiH - prema tom dokumentu - ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Prema podacima srpske policije, koje su prenosili mediji, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Carigrada i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

"KUMOVI"

Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su - kako tvrdi SIPA - bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka (koji je, u međuvremenu, izgleda postao "bivši prijatelj"), odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore, vlasnik "Avaza" iz Sarajeva Fahrudin Radončić...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading