ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU! Serija 'Sablja' osvojila prestižnu nagradu na Kanskom festivalu!

Autor:

Zabava

10.04.2024

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sablja osvaja Kan

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU! Serija 'Sablja' osvojila prestižnu nagradu  na Kanskom festivalu!

Foto: printskrin


"Sablja", srpska dramska serija o atentatu na premijera Zorana Đinđića, oduševila je publiku i kritičare na Kanskom festivalu, osvojivši prestižnu nagradu za najbolju glumačku interpretaciju - celog ansambla.

Glumci Milica Gojković i glumac Lazar Tasić su se, u ime ekipe, zahvalili žiriju, dodavši da su počastvovani dodeljenom nagradom.

"Moramo da zahvalimo našoj producentkinji Snežani (Van Hauvelingen) koja uvek podržava mlade glumce i svima pruža podršku. Zahvalni smo i Goranu (Stankoviću) i Vladimiru (Tagiću) koji nas nisu pritiskali što nam je omogućilo da pogrešimo i da ne budemo savršeni. Taj osećaj je za nas bio oslobađajući", poručila je Gojković.

Tasić je rekao da nije mogao ni da zamisli da će dobiti nagradu, s obzirom na to da mu je ovo, kako je naveo, prva glavna uloga i prvi festival u životu.

Početak trijumfa u Limijeru

Prve dve epizode serije premijerno su prikazane u dvorani "Limijer", čime je "Sablja" postala prvi televizijski projekat iz Srbije koji je imao premijeru na Kanskom festivalu. Ova politički triler, jedna od osam serija iz celog sveta izabranih za glavnu takmičarsku selekciju, privukla je pažnju svojom temom i izuzetnom glumačkom ekipom.

Republika

Foto: instagram

Sablja osvojila Kan

 


Emotivni doživljaj u Kanu

Glumci Ljubomir Bandović i Dragan Mićanović podelili su svoje utiske o dočeku serije u Kanu. Bandović, koji tumači ulogu policajca, istakao je da je aplauz publike bio iskren i emotivan, te da je ponosan na ostvarenje. Mićanović je naglasio da je uloga Zorana Đinđića jedan od najvećih glumačkih izazova u njegovoj karijeri.

Srpski jezik u centru pažnje

Jedan od značajnih momenata bio je činjenica da se u Kanu čuo srpski jezik i da je srpska serija osvojila pažnju međunarodne publike. Ovo je bio važan korak za srpsku kinematografiju, naglašavajući značaj i kvalitet domaće produkcije.

Put do uspeha

Goran Stanković, koautor serije i reditelj, izrazio je svoje oduševljenje ostvarenjem sna - premijerom svog ostvarenja u Limijeru. Istakao je da je najvažnije da serija bude prikazana u Srbiji, te da će premijera na RTS-u biti vrhunac celog iskustva.

Ovaj uspeh "Sablje" na Kanskom festivalu predstavlja značajan korak napred za srpsku kinematografiju, istovremeno ističući talenat i kvalitet domaćih filmskih stvaralaca. S obzirom na emotivan doček i reakciju publike u Kanu, možemo očekivati da će ova serija osvojiti i srpsku publiku kada bude prikazana na RTS-u.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Darko

11.04.2024 12:55

Da je kojim slucajem snimljena podjednako kvalitetna ili jos kvalitetnija serija o nezavidnoj situaciji Milosevica prilikom podmetanja krivice za desavanja na Kosovu, ta serija nikada ne bi dobila nagradu. Pitanje je koliko je i Djindjic bio istinski miljenik zapada, ali je barem prividno to bio.