Nenad Jezdić proglašen VITEZOM SRPSKE GLUME! Slavnom umetniku dodeljeno značajno priznanje za doprinos kulturi

Autor:

Zabava

30.06.2023

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskrenim govorom na Vidovdanskim kulturnim svečanostima na Zlatiboru oduševio prisutne.

Nenad Jezdić proglašen VITEZOM SRPSKE GLUME! Slavnom umetniku dodeljeno značajno priznanje za doprinos kulturi

Foto: Dragan Kadić

Posle niza nagrada koje je obezbedio talentom i vrednim radom na sceni i pred kamerama glumac Nenad Jezdić proglašen je i vitezom srpske glume! Ovo prestižno priznanje dodeljeno je slavnom umetniku u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti, koja je preksinoć 14. put bila održana na Zlatiboru, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Pre nego što je još jednom maestralno izveo monodramu "Knjiga o Milutinu", koja je na matičnoj sceni Zvezdara teatra dosad odigrana više od 100 puta, Jezdiću je uručena plaketa Vitez srpske glume.

Tom prilikom glumac je održao iskren i emotivan govor, naglasivši koliko se njegova porodica i on sam raduju ovom priznanju.

- Junaštvo je isto što i viteštvo, a ni jedno ni drugo ne idu bez čojstva, pa ja večeras moram da pokušam da budem čojstven. Junak brani sebe od drugoga, a onaj koji je čojstven brani druge od sebe. Mislim da glumac u ovakvim situacijama mora da se trudi da brani sebe od sebe i zato večeras na Zlatiboru želim sebe da odbranim od sebe - rekao je Jezdić.

Republika

Foto: Tanjug/Nikola Vukelić

 

Mada je tokom dugogodišnje bogate karijere ostvario sve što jedan glumac može - od Sterijine nagrade, Zoranovog brka preko Zlatne mimoze i Zlatne značke do Povelje za građanske zasluge, čime je 2013. postao zaslužni građanin Zemuna, Jezdić i dalje stoji s obe noge na zemlji.

- Pored toga što sam ushićen i što se moja porodica raduje, moram da pokušam da budem čojstven. Večeras sa vama na Zlatiboru, sa svojim narodom, trudiću se da se odbranim od onog koji se nadima i gordi i gaji u sebi neka preterana loša gorda osećanja. Biću sa svojim narodom, a to znači da hoću da budem na zemlji - rekao je glumac i oduševio prisutne.

Usledila je još jedna "Knjiga o Milutinu", komad u režiji Egona Savina u kojem običan seljak iz Šumadije otvara niz pitanja i ukazuje na besmisao rata, uz osvrt na istoriju Srba. Monodrama u kojoj je sat i po potpuno sam na sceni, od prvog susreta s tekstom postala je za njega izazov kakav do sada nije imao u karijeri.

- Milutin i priča o njemu su njegova ispovest, to je jedno žitije koje je veličanstveno i voleo bih da svi ti Milutini, koji se realno nalaze u porodičnim albumima, fasciklama, sećanjima, i ta paradigma o ljudima koji su se danas negde zaturili i izgubili, oživi. Za mene se kao ljudsko pitanje postavlja da Milutinove reči i takav jedan život tumačim, pa makar i sat, na sceni. Jer se pitam gde sam ja, i ostali oko mene, i gde smo svi mi posle takvih uzora - istakao je Jezdić uoči premijere održane 2021. u Zvezdara teatru.

Republika

Foto: Tanjug/video printskrin

 

Dobitnici plakete

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli osam plaketa iz različitih oblasti. Vitezom srpske književnosti proglašena je Gordana Maletić, Vitez srpske muzike je virtuoz na harmonici Ljubiša Pavković, dok je priznanje Vitez srpske kulture pripalo Valentini Delić, autorki serijala emisija "Nekada davno - Srpske narodne bajke". Vitez srpskog slikarstva je Slavko Krunić, a sporta paraatletičar Nebojša Đurić, dok je u oblasti medicine nagrađena Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš i privrede Ljubiša Krstajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading