USKORO POČINJE KIŠA U OVIM DELOVIMA ZEMLJE! Oglasio se RHMZ!

Autor:

Vesti

19.02.2024

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom prepodneva, očekuje se pretežno sunčano vreme samo na severu i zapadu zemlje.

USKORO POČINJE KIŠA U OVIM DELOVIMA ZEMLJE! Oglasio se RHMZ!

Foto: RINA

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je najnoviju najavu vremena u 19.15 časova, u kojoj se navodi da će večeras na području Vojvodine biti mestimično slaba kiša. Ujedno, najavljeno je da će sutra, 20. februara, u Srbiji biti umereno i potpuno oblačno, mestimično praćeno kišom ili kratkotrajnim pljuskovima.

Tokom prepodneva, očekuje se pretežno sunčano vreme na severu i zapadu zemlje.

Inače.veoma snažan ciklon formirao se na severnom delu Atlantika, između Kanade i Islanda, donoseći obilne snežne padavine jugoistočno od Grenlanda i kišu na južnom delu Grenlanda.

Ono što ovaj ciklon čini posebnim jeste činjenica da ima karakteristike snažnog uragana, sa udarima vetra koji dostižu čak 220 km/h južno od Grenlanda, dok su oko centra ciklona nad severnim delom Atlantika od 180 do 200 km/h. Talasi južno od Grenlanda imaju visinu i do 20 metara, što predstavlja ozbiljnu pretnju za prekookeanske brodove, piše Telegraf.rs.

Snažan ciklon donosi južnom delu Grenlanda i do pola metra snega, uz vejavicu i mećavu, a snežni nanosi biće višemetarski. Ovo predstavlja jednu od najjačih zimskih oluja na severnom Atlantiku, sa orkanskim vetrovima i neverovatnim količinama snega.


Očekuje se da će ciklon, tokom večeri i noći, zahvatiti i Island donoseći obilnu kišu i otopljenje, dok će Britanskim ostrvima i Irskoj doneće kišovito, ali toplo vreme zbog izraženog južnog strujanja. U narednim danima, ciklon će se dalje premeštati ka istoku, utičući na vreme i u drugim delovima Evrope, a očekuje se da će uticati i na vreme u Srbiji.

Srbija će pod uticajem ciklona imati kišovito vreme i temperature i do 20°C. Sekundarni ciklon iznad centralnog Mediterana dodatno će uticati na vreme u narednim danima. Zbog ciklonske aktivnosti nad Atlantikom i Mediteranom, Srbija, ali i veći deo evropskog kopna, ne očekuje zimsko zahlađenje sa snegom do kraja februara, zbog snažnih južnih strujanja.

Bonus video




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading