PROLEĆE NE POSUSTAJE NI U JANUARU! Sunčano sa prijatnim temperaturama u celoj Srbiji, samo u OVIM delovima sneg!

Autor:

Vesti

02.01.2024

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najniža temperatura od 0 do 5, najviša od 10 do 14 steopeni Celzijusa.

PROLEĆE NE POSUSTAJE NI U JANUARU! Sunčano sa prijatnim temperaturama u celoj Srbiji, samo u OVIM delovima sneg!

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

U većem delu Srbije danas će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima, samo će se još ujutru i pre podne na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje zadržati oblačno, mestimično sa kišom. 

Vetar slab do umeren, južni i jugoistočni. 

Najniža temperatura od 0 do 5, najviša od 10 do 14 steopeni Celzijusa.

Tokom jutra na području jugozapoadne i južne Srbije mestimično slaba kiša, a na visokim planinama južne Srbije slab sneg.

U Beogradu umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Vetar slab do umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 3 do 5, najviša oko 13 stepeni Celzijusa.

U Srbiji će u sledećih sedam dana biti natprosečno toplo za ovo doba godine, umereno do potpuno oblačno, sa čestom pojavom kiše, a sneg se očekuje samo na visokim planinama. 
U petak i subotu u košavskom području vetrovito sa jakim i olujnim jugoistočnim vetrom. 

U nedelju naoblačenje i zahlađenje sa kišom, na visokim planinama sa snegom i pojačanim severozapadnim vetrom. 

Uveče i tokom noći ka ponedeljku, uz pad temperature, sneg se očekuje ponegde i u nižim predelima. 

Početkom sledeće nedelje oblačno i hladno vreme sa snegom. 

Temperature i do -40

Narednih dana nad istokom Evrope biće izražen ogroman temperaturni gradijent, ističe meteorolog Đorđe Đurić.

Nakon veoma ugodnog vremena, uz temperature i do 2-3°C, ali uz čest sneg, Moskva i evropski deo Rusije na udaru je polarnog zahlađenja sa severa i iz polarnih predela.

Temperatura je ove večeri u Moskvi opala na -15°C, a temperatura će nastaviti da opada i tokom noći, do jutra i na -22°C. Ove večeri na severu Rusije je ispod -30°C.

Drastičan pad temperature vazduha nastaviće se i narednih dana.

Najhladnije će biti sredinom sedmice, kada će u Moskvi biti neverovatnih -33°C, a tokom dana do -25°C. S obzirom na to da je prosek minimalne jutarnje za januar -8°C, a maksimalne dnevne -4°C, vidimo da će temperature narednih dana biti niže i za 20-25 stepeni od proseka. Još ledenije biće severnije od Moskve, uz temperature i do -40°C u jutarnjim časovima, a tokom dana ne bi prešle ni -30°C.

Ovaj polarni udar biće jedan od najjačih ikada u evropskom delu Rusije, dok su u azijskom delu Rusije i u Sibiru temperature od -40 do -30°C redovna pojava zimi, a u oblasti Jakutska i do -50, -60°C.

Ledeni talas narednih dana biće veoma opasan i po ljudske živote.

Ono što je interesantno, narednih dana nad istokom Evrope biće izražen ogroman temperaturni gradijent, pa dok na severu i zapadu Rusije bude bilo i do -35°C, u Ukrajini i na jugu Rusije biće iznad 0°C.

I dok temperature u Rusiji padaju ispod -35°C, znatno ugodno je u polarnim predelima severnije od Islanda i Skandinavije, gde su temperature zahvaljujući Golfskoj struji oko 0°C, pa čak i do pet stepeni u pluusu.

bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading