U PRIŠTINI DO 11 ČASOVA GLASALO UKUPNO 85 OSOBA: U Zvečanu niko!

Autor:

Vesti

21.04.2024

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

U PRIŠTINI DO 11 ČASOVA GLASALO UKUPNO 85 OSOBA: U Zvečanu niko!

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da je do 11 časova na referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasalo ukupno 85 građana od 46.566 birača koji se nalaze na biračkom spisku, što je 0,18 odsto.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 32 birača, u Zubinom Potoku sedam, u Leposaviću 46, dok u Zvečanu niko nije glasao.

Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

Podsetimo, sve srpske stranke pozvale su na bojkot, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da će se glasati na ukupno 23 biračka mesta.

Prvobitno je planirano da se glasanje održi na 43 biračka mesta, ali su direktori škola na severu KiM odbili da ustupe školske zgrade za održavanje glasanja.

Biračka mesta su u opštinskim zgradama, privrednim subjektima, školama koje rade po prištinskom sistemu, a u Zubinom Potoku postavljeni su i kontejneri, što je bio slučaj i na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali.

Svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe pozvali su građane na bojkot današnjeg referenduma zbog brojnih opstrukcija od strane Prištine. P

rema administartivnom uputstvu koje su usvojile privremene prištinske vlasti, za smenu gradonačelnika potrebno je prikupiti 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, što je vrlo teško ostavriti, imajući u vidu da je zbog stalnih pritisaka Prištine sever KiM napustilo 15 odsto Srba.

Srpska lista je ukazala i da je na biračkom spisku znatno veći broj birača nego što to prikazuje siruacija na terenu, kao i na postavljanje kamera na biračkim mestima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading