OGLASIO SE LUČIĆ POVODOM MILIONSKE KAZNE MTS NA KIM: Prištini je cilj da spreče širenje MTS!

Autor:

Vesti

20.12.2023

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Lučič se oglasio nakon što je kosovska Uprava za zaštitu konkurencije odlučila da kazni MTS na KiM sa 1,56 miliona evra.

OGLASIO SE LUČIĆ POVODOM MILIONSKE KAZNE MTS NA KIM: Prištini je cilj da spreče širenje MTS!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vladimir Lučić

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je danas, povodom odluke kosovske Uprave za zaštitu konkurencije da kazni MTS na KiM sa 1,56 miliona evra, da je cilj te kazne da spreči širenje MTS-a.

- Ono što ja mogu da poručim jeste da će ovo kolo izgubiti, jer je evidentno da oni i u ovom slučaju čak i sopstvene zakone koje su oni stvorili ne poštuju. Mi imamo sad oko 30 dana da se žalimo Privrednom sudu. Ovo ne odlaže izvršenje novčane naknade, međutim, mi kad se budemo žalili sudu tražićemo od regulatora da nam odloži to plaćanje - rekao je Lučić za Tanjug.

Podsetimo, krajem novembra se pojavila informacija da "Telekom Srbija" priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme, što je potvrdio i generalni direktor kompanije, Vladimir Lučić, koji je rekao da je prodaja stubova bez telekomunikacione infrastrukture "svetski trend".

- Trend je krenuo u Evropi, jer ‘Telekomovi’ operateri dobijaju više benefita: značajna sredstva za dalju transformaciju kompanije i boljeg partnera za dalju izgradnju. Nama građevina nije kor biznis. I sadašnje stubove su nama druge firme radile, a spoljne firme ih održavaju - rekao je Lučić u gostovanju u Jutarnjem programu RTS-a krajem novembra.

Nakon prodaje stubova, Telekom Srbija imaće odnos “neto dug/EBITDA” od svega 1.7x i predstavljaće nisko zaduženu kompaniju, među najmanje zaduženima u industriji na svetskom nivou. Recimo, najviši ima Cellnex i on iznosi 7.3x.

- Da je to tako potvrđuju primeri dve velike uspešne međunarodne kompanije: Vodafon je prodajom stubova smanjio zaduženost sa 2.9x na 1.7x, a T-Mobil sa 4.0x na 2.9x, što znači da je ovaj operater pre prodaje stubova bio zaduženiji nego naš Telekom, a posle prodaje ostao je više zadužen nego što će biti srpska kompanija - dodaju.

Telekom će tako dobiti još veći kreditni kapacitet da investira u razvoj tržišta, u korisnike i usluge, umesto da fokus bude na ulaganjima u infrastrukturu, koja ne predstavlja srž onoga od čega operatori stvaraju najveći profit i korisničko zadovoljstvo.

- Da je to tako potvrđuju primeri dve velike uspešne međunarodne kompanije: Vodafon je prodajom stubova smanjio zaduženost sa 2.9x na 1.7x, a T-Mobil sa 4.0x na 2.9x, što znači da je ovaj operater pre prodaje stubova bio zaduženiji nego naš Telekom, a posle prodaje ostao je više zadužen nego što će biti srpska kompanija - dodaju.

Telekom nema ni najmanju radnu jedinicu koja se bavi stubovima. Taj posao je uvek bio “autsorsovan”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading