STIŽU OTROVNE ČESTICE SA ISLANDA! Zbog erupcije vulkana, METEROLOG OTKRIO DA LI JE SRBIJA NA UDARU?

Autor: Informer

Vesti

20.12.2023

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erupcija vulkana na Islandu izazvala zabrinutost u Evropi

STIŽU OTROVNE ČESTICE SA ISLANDA! Zbog erupcije vulkana, METEROLOG OTKRIO DA LI JE SRBIJA NA UDARU?

Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco


Erupcija vulkana na Islandu ponovo je privukla pažnju javnosti širom Evrope, posebno zbog sećanja na događaje iz 2010. godine kada je avionski saobraćaj bio blokiran zbog dima koji se podigao visoko u atmosferu.

Stručnjaci su najavili mogućnost da bi dim mogao da dođe do nekih delova Evrope, ali meteorolog RHMZ-a, Slobodan Sovilj, umiruje javnost navodeći da Srbija nije direktno ugrožena.



Uticaj erupcije na Evropu



Sovilj ističe da materije koje se podižu u visinu zavise od intenziteta erupcije, dok njihov put određuje pravac vetra. Severozapadni vetrovi nosiće čestice preko Severnog mora ka Nemačkoj, Poljskoj, pa dalje ka Rusiji, dok se Srbija ne nalazi na direktnoj putanji zagađujućih materija.

Ovo strujanje će poneti materije na većim visinama preko Severnog mora, i usmeravati ka oblasti Nemačke i Poljske, a zatim preko Baltičkih zemalja strujanje će dalje usmeravati ove materije ka Rusiji. Tako da mi nismo na direktnoj putanji ovih zagađujućih materija koje su se ispustile erupcijom vulkana na Islandu - kaže meteorolog Sovilj.



Dramatični snimci erupcije



Danas je došlo do erupcije vulkana na jugozapadu Islanda nakon višenedeljnih zemljotresa, što je rezultiralo evakuacijom skoro 4.000 ljudi. Snimci prikazuju dramatične prizore sa severa, dok se strah od mogućih posledica širi među lokalnim stanovništvom.


Sneg usporio tok lave



Ipak, vesti o snegu koji je prekrio oblast erupe nudi tračak nade evakuisanom gradu Rejkjaviku, čime se smanjuje mogućnost da erupcija zahvati ovaj grad. Tokovi lave usporavaju se pod uticajem snega, što pruža određenu sigurnost u situaciji koja je veoma nepredvidiva.



Upozorenje za severozapadnu Evropu



U severozapadnoj Evropi već je izdato upozorenje zbog povećane koncentracije zagađujućih materija, ali meteorolog Sovilj smiruje javnost navodeći da se očekuju manji problemi nego prethodne erupcije na Islandu. Ipak, savetuje građane da prate situaciju, posebno ukoliko planiraju putovanja.

Na osnovu izjava stručnjaka, izgleda da se situacija ipak neće ponoviti u tolikoj meri kao 2010. godine, što pruža određenu utehu u trenutnoj situaciji. Ipak, praćenje vesti i uputstava stručnjaka ostaje ključno u ovakvim situacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading