Vučić na prijemu za stalne predstavnike država članica UN: Republika Srbija je osudila zločine u Srebrenici

Autor:

Vesti

22.04.2024

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi pristup dijalogu sa Prištinom

Vučić na prijemu za stalne predstavnike država članica UN: Republika Srbija je osudila zločine u Srebrenici

Foto: Printscreen//Youtube/ Tanjug News Agency official


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je na prijemu za stalne predstavnike država članica UN da veruje u nastavak procesa dijaloga sa Prištinom. Naglasio je nadu da će EU ispuniti svoju obavezu da nametne sporazum koji je garantovan prethodnih 11 godina, s obzirom na to da su sve tri strane potpisale Briselski sporazum. Vučić je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština bio ključni preduslov za članstvo Kosova u Savetu EU, čime je stavio akcenat na značaj implementacije ovog sporazuma.

- Verujem da ćemo nastaviti naš proces dijaloga sa Prištinom. Nadam se da će EU obaviti svoj posao kako bi nametnula nešto što su nam garantovali prethodnih 11 godina, pošto su sve tri strane potpisale taj Briselski sporazum, koji je najvažniji preduslov za sve. Formiranje ZSO je bio preduslov za članstvo Kosova u okviru Saveta EU - poručio je Vučić.


Rezolucija o Srebrenici

Predsednik Vučić je takođe istakao svoj stav povodom Rezolucije o Srebrenici, naglašavajući da ova odluka deli već duboko podeljene etničke zajednice u BiH. On je ukazao na nedostatak diskusije ili dogovora unutar same BiH o ovoj temi, ističući da je odluka o Rezoluciji doneta bez konsenzusa. Vučić je istakao da je Srbija osudila zločine u Srebrenici i pokazala posvećenost principima međunarodnog zakona ispunjenjem svojih obaveza prema međunarodnim institucijama pravde.

- Srbija je osudila zločine u Srebrenici, dva predsednika su to uradila, ja i Boris Tadić. Ja sam posetio Srebrenicu i odao sam počast žrtvama. 2010 je usvojena Deklaracija. Srbija je pokazala svoju posvećenost principima međunarodnog zakona tako što je ispunila svoje obaveze prema međunarodnim institucijama pravde - dodao je on.



Neophodnost regionalnih konsultacija

Predsednik je naglasio da donošenje odluka u okviru Skupštine UN mora biti postignuto konsenzusom i da se situacija u BiH treba rešavati u nadležnosti Saveta bezbednosti UN. Takođe, istakao je da je važno izbeći mešanje u nadležnosti koje su odgovornost Saveta bezbednosti UN, te da prenošenje ovih odluka u Generalnu skupštinu UN nije odgovarajuće. Vučić je naglasio da je politički cilj usvajanja Rezolucije može biti borba protiv suvereniteta države kao što je Srbija, koja ne prihvata ultimatume od strane velikih sila.


Na kraju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je važno da se izbegne produbljivanje tenzija na Zapadnom Balkanu, te da je neophodno pronaći rešenja koja će doprineti stabilnosti i pomirenju u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (38)

Loading
Мiraš

22.04.2024 20:17

Zločin jesmo osudili, ali da priznamo genocid kojeg ne samo da nismo napravili već ga nije ni bilo,nikada nećemo. Borićemo se i pobedićemo, Vučića niko i ništa neće sprečiti i zaustaviti u borbi za svoj narod.

Stefan

22.04.2024 20:17

Jeste Vucic ne laze, sve je rekao iskreno. Ali istona boli, siptari zgazio vam je Vucic na zulj.

Mila

22.04.2024 20:21

Ako neko misli da ce Srbija da podlegne pritisku, grdno se vara. Vucicu samo cvrsto, odbrani nase interese od ovih azdaja!

Tijana

22.04.2024 20:25

Srbija se uvek zalaže za mir i stabilnost u svetu. Vučić uporno pokušava da uspostavi dijalog sa Prištinom i da srpski narod bude bezbedan na Kosovu.