"TEME NA STOLU BILE VEOMA TEŠKE"! Vučić nakon sastanka sa O'Brajanom: MI OVAKO MALENI, SUPROTSTAVIĆEMO SE UJEDINJENIM NACIJAMA!

Autor:

Vesti

20.04.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državnici su se susreli u 9 sati.

"TEME NA STOLU BILE VEOMA TEŠKE"! Vučić nakon sastanka sa O'Brajanom: MI OVAKO MALENI, SUPROTSTAVIĆEMO SE UJEDINJENIM NACIJAMA!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Sastanak se održao u 09.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Obraćanje medijima

Prvi se javnosti obratio Džejms O'Brajan.

- Imao sam dobar razgovor sa predsednikom danas, to je deo programa u kom ću se videti i sa drugim predsednicima. Uvek je lepo vratiti se u Beograd. Jedna od tema danas bila je upravo to kako uspeva da razgovara sa svim zvaničnicima. Počeli smo razgovor o putu na sednicu u UN, moram da budem jasan po pitanju američkog stava. Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuju SZO, to je od ključnog značaja. Učinićemo sve da pomognemo i ispunimo obećanja. Očekujem da će to biti tema u Njujorku. Hoću da govorim i o glasanju u UN u Savetu bezbednosti po pitanju genocida. I u mojoj zemlji je bilo razgovora o našoj istoriji. O mnogim temama smo danas zajedno pričali. Vlada Srbije je dobar partner vlade SAD. Ono što je posebno bitno to je da donesemo četiri slobode na kojima počiva EU. Sloboda kretanja, vlada SAD je ohrabrena time da se nastave razgovori pristupanju. Predsednik Vučić je glavni zagovornik, želimo da nastavimo ka tome da granice igraju što manju ulogu - rekao je on posle sastanka.

Potom se javnosti obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Teme na stolu za nas su teške. Dobro je to što je rastuća naša bilateralna saradnja. Imamo velike projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, investiraju u našu zemlju. Plan rasta i dalji napredak na evropskom putu, to su stvari koje pomeraju zemlju napred. Što se tiče KiM, u malo čemu smo saglasni, saglasni smo u tome da moraju da budu sačuvani mir i stabilnost. Rekao sam da će se Srbija ponašati odgovorno, da sačuvamo mir i stabilnost. Zahvalan sam što je rekao daje važno i snažna obaveza koju Priština mora da ispuni stvaranjem ZSO. Ta obaveza je velika i snažna 11 godina, 11 godina je mrtvo slovo na papiru, 11 godina nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to, ali ništa od toga nisu uradili. Za razliku od Srba koji su uradili sve iz Briselskog, Ohridskog sporazuma. Samo su nametali nove probleme ukidanjem dinara, da mi predlažemo kako ćemo da isplaćujemo evre.

- Da ne govorimo o svakodnevnim hapšenjem Srba, prebijanjem, o ćutanju svih. Zato će biti nagrađeni članstvom u SE. Mi znamo da smo mali, znam da je pored mene Amerika kao super sila ali mi ćemo se suprotstavljati tom nasilju koliko možemo i boriti se. Izgubili, izgubili, šta da radimo.

- Govorili smo dugo o Srebrenici, znam šta to znači i koliko će da promeni stvari u regionu. To pitanje je izmešteno iz Saveta bezbednosti, ne zaboravite da je pitanje pokrenuto na godišnjicu, 29. i nije naravno to upereno protiv Srba, već onako. Mi Srbi nismo to tako razumeli i suprotstvacićemo se. Važno je da kažem da sam lično srećan što sam mogao da razgovaram sa gospodinom O'Brajanom. Ono što je moja obaveza i kada budemo izgubili u SE, kada se i to bude desilo mi ćemo morati da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije. Da se borimo za život naše dece i da idemo uzdignute glave. Da se ponosimo daljim ekonomskim napretkom. Naša ekonomska saradnja je izvrsna i verujem da će biti još bolja - rekao je predsednik.

Odgovori na pitanja novinara

Na pitanje zašto izostaju reakcije zvaničnika na hapšenje Srba, ali nije izostala na zadržavanje autobusa na KiM, O'Brajan je rekao da mu dve stvari padaju na pamet.

O Brajan je istakao je da se odnosi Srbije i SAD nalaze u trenutku fantastičnih mogućnosti i ekonomija dobro stoji i to je realnost.

Kako kaže to je značajnije zbog političke posvećenosti evropskih lidera uz podršku Amerike, te da se nada da će se politika na to fokusirati.

Vučić je poručio da je zahvaljujući američkim kompanijama postoje mesta i gradovi u Srbiji gde ljudi dobro žive.

- Što se tiče rezolucije o Srebrenici, kao što vidite, kao veteran koji nema šta da izgubi, ja sve kažem u lice i ne kažem sve ono što sam imao sa O Brajanom, ali ne krijem koliko nam teško pada sve što se depava. Što se tiče borbe, znamo Amerika kada podigne prste ima 7o zemalja iza sebe. Mi smo sami. Mi takvi sami suprostavićemo im se po pitanju rezilucije, svom svojom snagom malenom beznačajnom suprostavićemo se u UN, to mogu da vam obećam - rekao je Vučić i još jednom zahvalio O Brajanu na poseti.

Vučić prisustvovao vežbi na poligonu "Pešter"

Podsećamo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Vihor 2024“ na Privremenom poligonu „Pešter“.

- Hoću da čestitam našoj vojsci na uspešno izvedenoj vežbi. Ovo što smo danas videli je pokazatelj toga koliko je Srbija napredovala u poslednjih deset godina, koliko je uspešna i koliko je ulagala u svoju vojsku. Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske, ali ćemo morati još mnogo da radimo, kupujemo, popravljamo i da se više oslanjamo na našu namensku industriju.

Naše je da snažimo, jačamo, ekonomski napredujemo i rastemo, da brinemo o svim infrastrukturnim projektima i snaženju armije, da bismo bili mnogo jaki da zaštitimo Srbiju od svih onih koji bi da je sruše.

Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!
- napisao je Vučić na Instagramu. 

Na privremenom poligonu Pešter Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letelice "pegaz", drona malog dometa "vrabac", naoružane bespilotne letelice kratkog dometa "senka", kiler drona "osica", naoružanog drona "obad", kao i naoružanog mini kvadrikoptera "komarac". 

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka  upotrebljeni su tenkovi M-84 i  T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
sale

20.04.2024 10:17

Sto dalje od toga lesinara promotera b alkanskih muslimana po svetu Siri najmracnije lazi o srbskom narodu Sve sto radi radi privatno za pare

Ljubicica

20.04.2024 10:48

Nadamo se razgovoru vrlo bitnih pitanja i tema koji ce dobro doneti Srbiji.

Tanja

20.04.2024 10:53

Teske teme vezane za nasu zemlju Srbiju ali se nadamo pozitivnom ishodu i razumevanju od suprotne strane.

Ena

20.04.2024 12:04

Svaka čast Vučiću na hrabrosti da javno kaže da idemo u borbu da u Njujorku pobedimo i da se ne izglasa Rezolucija o Srebrenici.