PREMIJERKA ANA BRNABIĆ OBJASNILA SUŠTINU REZOLUCIJE EVROPARLAMENTA: Opoziciji ostaje večna sramota

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

08.02.2024

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahtevali su i obustavljanje pomoći našoj zemlji iz fondova EU, ali i reviziju već dodeljenih sredstava

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ OBJASNILA SUŠTINU REZOLUCIJE EVROPARLAMENTA: Opoziciji ostaje večna sramota

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Strahinja Aćimović, Јadranka Ilić

Evropski parlament (EP), zahvaljujući lobistima iz srpske opozicije, usvojio je skandaloznu rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o izborima o Srbiji, ali i suspenzija sredstava za našu zemlju iz evropskih fondova, ako se dokažu navodne nepravilnosti.


Rezolucija je puna paradoksa, a premijerka Ana Brnabić poručila je da će na sve to ostati zapisano da su neke stranke tražile ukidanje suvereniteta sopstvene zemlje. Ona je ukazala i na izjave opozicionih političara.


DUNULI U VUVUZELU


- U Strazburu, 8. februara 2024. Marinika Tepić: "Pozivam vas da podržite zahteve proevropske opozicije da se pošalje misija koja bi istražila sve nepravilnosti i da se izdaju preporuke koje bi vlast i opozicija morale da ispune". Radomir Lazović: "Ne želim da krijem, nama je drago zbog ovoga što se desilo jer ovakvoj rezoluciji smo se nadali." Rezolucije dođu i prođu - nije ova prva, neće biti ni poslednja, ali će večno ostati zapisano da su u Srbiji postojale političke stranke i ljudi koji su sami tražili ukidanje suvereniteta sopstvene zemlje - napisala je premijerka Brnabić na Tviteru.


Neverovatno, ali u rezoluciji EP piše da je predsednik Aleksandar Vučić zloupotrebio zahtev opozicije da se raspišu izbori tako što ga je usvojio. Opozicija je zaista insistirala na izborima, pisala je pisma, kukala i zahtevala ih u Skupštini uz vuvuzele. Dok njihovom zahtevu nije udovoljeno, opozicija je u svojim medijima govorila da vlast ne sme da raspiše izbore jer će ih izgubiti. A kad su opozicionari potučeni do nogu na biralištima, otrčali su kod stranaca koji su raspisivanje izbora na njihov zahtev proglasili zloupotrebom.


U rezoluciji, o prekomernoj upotrebi sile govore predstavnici Nemačke, Francuske, Belgije, Holandije, zemljama gde su obračuni policije s demonstrantima takvi da o njima odmah pišu svi svetski mediji. O primerima iz Francuske, batinanju žena i muškaraca, izlišno je i govoriti.


ZABORAVILI SRBE NA KIM


Tu je i zahtev za međunarodnom istragom, odnosno želja opozicije da ukine suverenitet svoje zemlje. Predstavnici opozicije koji su pre glasanja u EP izlagali na panelu, a među kojima su bili i Marinika Tepić, Pavle Grbović, Nebojša Zelenović i Biljana Stojković, tražili su obustavljanje pomoći Srbiji iz EU fondova, ali i reviziju sredstava koja su već dodeljena. Za istoriju će ostati i da se u rezoluciji ne pominje da Srbi s Kosova nisu imali mogućnost da tamo glasaju.


ANA BRNABIĆ: REZOLUCIJE DOĐU I PROĐU, NIJE OVO PRVA NI POSLEDNJA

Evroposlanik Andor Deli: Mina pod pregovore o KiM


Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53, dok je 43 njih bilo uzdržano. Među onima koji su se osmelili da se usprotive bila je i mađarska stranka Fides, čiji je evroposlanik Andor Deli rekao da se rezolucija meša u unutrašnje poslove suverene zemlje koja nije članica EU.
- Osim toga, donosi se u osetljivom političkom trenutku kad Srbija vodi prelomne pregovore u pogledu Kosova - rekao je Deli i dodao da je ova rezolucija štetna za odnose EU i Srbije.


Upleli i Putina, samo da napakoste


Biljana Stojković iz stranke Zajedno tokom govora u EP poručila je da EU mora da stane na put Vučiću jer je on dobar prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina.
- Jedino EU može da spreči da Srbija postane kao Belorusija jer je Vučić dobar prijatelj i predsednika Aleksandra Lukašenka, ali i Viktora Orbana - rekla je Stojkovićeva.



ĐUKANOVIĆ: ŠOLAKOV UPOSLENIK PRAVDAO APANAŽU


Jedan od učesnika delegacije opozicije u Strazburu bio je i Tanasije Marinković, član RIK, koji je tražio da se peta nacionalna frekvencija dodeli jednoj od dve televizije Dragana Šolaka.
- Sledeći izbori biće opet reizbor Vučića ako nacionalnu frekvenciju ne dobiju televizije Nova ili N1. Tu je još i rasformiranje REM, zatim, mora se reformisati izborna administracija, usvojiti izborni zakoni i revidirati birački spisak - naveo je svoj spisak želja Marinković.
Na ovo je reagovao poslanik SNS Vladimir Đukanović.
- Ovo se njih tiče najviše. Gazda platio da se lobira za frekvenciju. Profesor Pravnog fakulteta i član RIK, a pre svega uposlenik Dragana Šolaka, pravda gazdinu apanažu - poručio je Đukanović na Tviteru.


Ukratko
- rezolucije EP nisu obavezujuće ni za zemlje članice EU
- rezolucije EP su savetodavnog karaktera
- EP, iako jedno od tri tela EU, ne donosi odluke

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (8)

Loading
Ena

08.02.2024 19:27

Dok se Vučić bori za Srbe na KiM, lopovska banda iz opozicije se klanja evroparlamentarcima i radi protiv svoje države i naroda. Treba ih vratiti u mišje rupe iz kojih su izašli.

Zana

08.02.2024 19:29

Velika sramota kako za opoziciju tako i za EP jer se mesa u unutrasnja pitanja druge drzave

Ema

08.02.2024 19:31

Jos jedan dokaz da opozicija radi protiv svoje zemlje

Kika

08.02.2024 19:39

Opozicija će ući u anale beščašća! Ovo što oni rade je totalno bolesno i nenormalno!