SVEČANI DOČEK NA TOPČIDERU: Sastanak ministara odbrane Srbije i Nemačke (FOTO)

Autor:

Vesti

07.02.2024

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnjem sastanku ministar Vučević sa nemačkim kolegom razgovarao je o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire.

SVEČANI DOČEK NA TOPČIDERU: Sastanak ministara odbrane Srbije i Nemačke (FOTO)

Foto: Ministrarstvo odrbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom u Domu Garde na Topčideru.

Uz svečani doček pred strojem Garde Vojske Srbije i nakon intoniranja himni održani su tet-a-tet razgovori ministara Vućevića i Pistorijusa, kao i sastanak delegacija dve zemlje.

Na današnjem sastanku ministar Vučević sa nemačkim kolegom razgovarao je o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire, a susret je bio prilika i da se na strateškom nivou razmotre modaliteti od značaja za nastavak saradnje u oblasti odbrane.

Ministar Vučević rekao je da su stabilnost i prosperitet od izuzetnog značaja za naše dve zemlje i da u tom smislu postoji redovan i intenzivan politički dijalog na najvišem nivou. On je dodao i da su bilateralni odnosi dve zemlje razvijeni na svim poljima i da postoji obostrano nastojanje za njihovo dalje unapređenje.

Tokom današnjeg razgovora, ministar Vučević je naglasio da je strateško dugoročno opredeljenje Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države, kao i da nastavi da radi na unapređenju  odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.


Ministar Vučević je nemačkom kolegi ukazao da situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije, pre svega kada je reč o bezbednosti srpskog stanovništva na severu Pokrajine, usled niza krajnje neodgovornih poteza privremenih prištinskih institucija. On je dodao da srpska strana ostaje posvećena procesu dijaloga kao jedinom načinu rešavanja svih pitanja u cilju boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane sa SR Nemačkom, ministar Vučević je konstatovao da postoji prostor za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje u obostranom interesu.

Tom prilikom, ministar Vučević istakao je značaj saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, dok u oblasti  vojnoekonomske saradnje najznačajniji aspekt predstavlja saradnja sa kompanijom AIRBUS, koja se odnosi na nabavku helikoptera „H-145M“.

Ministar Pistorijus zahvalio je ministru Vučeviću na prilici da danas razgovaraju o različitim temama. On je posebno naglasio značaj stabilnosti u regionu i osvrnuo se na unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Nemački ministar odbrane je, takođe, istakao da je u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji neophodno održavanje mira i odsustvo kriza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (23)

Loading
Ena

07.02.2024 21:03

Dok je Vučić na čelu Srbija će biti samostalna i nezavisna. Ponosni smo što imamo takvog predsednika.

Ceca

07.02.2024 21:16

Bilateralni odnosi strbije i nemacke na visokom nivou zahvaljujuci odgovornoj politici naseg ppresednika

Tanja

07.02.2024 21:22

Ministar Nemačke je dobro došao u našu zemlju.

MAŠA

07.02.2024 22:47

Ovo je važan korak ka jačanju bilateralnih odnosa između Srbije i Nemačke u oblasti odbrane.