OVO SE RETKO DEŠAVA! Izmenjen Zakon o biračkom spisku, podržali ga i vlast i opozicija: Evo ŠTA je dogovoreno!

Autor:

Vesti

11.05.2024

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U praksi, za građane i predstojeće izbore to znači da oni koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi, već na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.

OVO SE RETKO DEŠAVA! Izmenjen Zakon o biračkom spisku, podržali ga i vlast i opozicija: Evo ŠTA je dogovoreno!

Foto: Shutterstock, Tanjug Dragan Kujundzic

Dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi usvojene su u Skupštini Srbije. Sve to dešava se u susret izborima koji će biti održani 2. juna u Beogradu i 89 opština u Srbiji.

U praksi, za građane i predstojeće izbore to znači da oni koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi, već na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.

- Birač koji je upisan u birački spisak i koji je nakon 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, upisaće se u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine - navedeno je u predlogu dopune zakona.

Izmene stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ove promene rezultat su dijaloga o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, koji je juče postignut, a dopune su se našle pred poslanicima po hitnom postupku kako bi ove izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun.

Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Kako proveriti birački spisak?

Konačan birački spisak zatvara se 17. maja, građani mogu da provere da li su u njemu uvidom u jedinstveni birački spisak.

Kad se klikne na tu stranicu, dovoljno je da se ukuca JMBG i broj lične karte i svi podaci će biti na ekranu.

Šta je rekla vlast, a šta opozicija

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je, obrazlažući izmene i dopune zakona o jedinstvenom biračkom spisku, da su one plod dogovora vlasti i opozicije i da predstavljaju korak u dobrom pravcu u vezi poboljšanja izbornih uslova.

- Ovo je važan korak u dobrom pravcu, a ono što bi trebalo da bude tema sada jeste stvaranje obavezujućeg uputstva za medije kako da isprate ove izbore, a posle da se bavimo i onim što smo inicirali još u oktobru, a to je pojedinačna odgovornost i smena članova REM-a - rekao je Lutovac u parlamentu kao ovlašćeni predlagač.

Uoči sednice, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da ta poslanička grupa smatra da su predložene izmene nepotrebne i da su predložene na neodgovoran način.

Ujedno, najavio je da će ih vlast podržati, u skladu sa dogovorom sa opozicionim strankama, zbog stabilnosti u zemlji.

- Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača - rekao je Jovanov u Skupštini Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je 3. aprila raspisala izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, a po usvajanju izmena Zakona, 26. aprila raspisala je i izbore za odbornike 66 lokalnih samouprava.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić potom je za 2. jun raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

Pre nešto više od dve nedelje, 23. aprila, poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima bili pomereni, odnosno, da bi svi lokalni izbori mogli da budu održani 2. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading