OSLOBOĐENI ZA IZNOŠENJE LIČNIH PODATAKA NIKOLE PETROVIĆA: Krik jači od zakona, za njih pravila ne postoje?!

Autor: B.K

Vesti

24.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presuda kojom su juče oslobođene krivične odgovornosti za iznošenje ličnih podataka novinarke Krika Dragana Pećo i Vesna Radojević, iako je, kako upozoravaju pravni stručnjaci, duboko pogrešna i neutemeljena u zakonu, ipak je donela i jednu dobru stvar.

OSLOBOĐENI ZA IZNOŠENJE LIČNIH PODATAKA NIKOLE PETROVIĆA: Krik jači od zakona, za njih pravila ne postoje?!

Foto: Tanjug/Bojan Stekić, ATAImages

 Naime, sada je svima potpuno jasno ono što su upućeni oduvek znali: mreža Krika je država u državi i očigledno je jača od zakona jer za njih pravila ne važe.


Krik, dakle, može, figurativno rečeno, da nanišani koga hoće, potom objavi šta god hoće, makar to spadalo u domen ličnih podataka i da za to ne trpi nikakve posledice. Ovog puta žrtva je bio Nikola Petrović, bivši direktor "Elektromreža Srbije" (EMS), sledećeg puta biće ko zna ko... Jednostavno, može im se.


MNOGO PITANJA


Draganu Pećo i Vesnu Radojević oslobodio je sudija Dragan Nešić. Suština krivične prijave koju je protiv njih podneo Petrovićev advokat Srđan Radovanović odnosila se na to da su u tekstu na kojem su, kako su rekle, radile mesec dana objavile lične podatke o Petrovićevom profesionalnom i privatnom životu iako on nije javna ličnost niti su one tokom svog istraživanja i prikupljanja podataka otkrile bilo šta nezakonito.


Kako je istaknuto tokom suđenja, da je Petrović učinio nešto protivzakonito, svakako bi interes javnosti, na koji se Krik pozivao, bio da sazna sve o tome. Međutim, iako ništa od toga nisu našle, one su objavile tekst prepun podataka koji nisu javno dostupni, već u velikoj meri pribavljeni na druge načine. 


Advokat Radovanović nije krio da je šokiran ovakvom odlukom suda:
- Ovakvu presudu nisam očekivao. Smatram da je sud mnogo pogrešio, te da je Krik stavljen iznad zakona. To je, između ostalog, navodno medij u kom postoji samo jedan jedini zaposleni. Pitam se kakvo je to istraživačko novinarstvo u kojem ne postoji redakcija, a osobe koje se predstavljaju kao novinarke, u stvari, zvanično su preduzetnice.


Kako je tokom suđenja konstatovao Radovanović, jedan zakon važi za druge medije, a neki poseban izgleda za Krik. Kada Krik objavljuje lične podatke, zakonom zaštićene, oni ne odgovaraju. U ovom slučaju objavili su i adrese i kućne adrese i bankovne račune. I pritom, što je posebno važno, ništa nezakonito nisu pronašli.


BIZARAN DOKAZ


U svojoj završnoj reči odbrana Dragane Pećo i Vesne Radojević insistirala je na tome da je Petrović javna ličnost, a za to je Radojevićeva iznela prilično bizaran dokaz. To da je reč o javnoj ličnosti, kako je navela, dokazuje činjenica da, kada se njegovo ime ukuca u Gugl, izađe 8.000 rezultata, a kada se uz ime u pretragu doda i Vučićev kum, to je 16.000. E takvim stvarima je, između ostalog, sud poklonio poverenje. Ali, kao što rekosmo, Krik je, bez ikakve sumnje, država u državi.

 

Krik je, iako nisu našli da je Petrović bilo šta uradio mimo zakona, ipak objavio tekst pun njegovih ličnih podataka

Advokat Radovanović: Kakav je to medij sa samo jednim zaposlenim, a novinarke su zvanično preduzetnice

 

Sve se seli na višu instancu

Kako je najavio advokat Radovanović, slučaj će svakako preći na višu instancu jer će biti uložena žalba na ovakvu prvostepenu presudu. Rok za žalbu od osam dana počinje da teče od trenutka kada strankama bude dostavljena pisana presuda.

 

Prijavila adresu u Perlezu, a, u stvari, živi u Beogradu

Tokom suđenja Petrovićev advokat je zatražio da se utvrdi gde je prebivalište Dragane Pećo. Ona je, naime, kako je konstatovao Radovanović i što je ušlo u zapisnik, prijavila adresu u Perlezu, odakle je rodom, iako se iz raznih medijskih objava vidi da živi u Beogradu. To je juče, možda i nehotice, priznala i njena koleginica Vesna Radojević, rekavši da se ona oseća nesigurno jer joj je obijen stan u Beogradu u kom živi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (3)

Loading
Ali

24.01.2024 22:46

Da li se ti lični podaci odnose na kokain?

Odgovori 10 4
Tanja

24.01.2024 23:28

Znači Krik je iznad zakona i mogu da rade šta hoće. Užas

Viki

28.02.2024 16:34

Narkoman se buni sto su ga provalili