3 TAČKE NA KOJIMA ĆE NAS LOMITI: Ceo svet na prekretnici, Srbiju čeka PAKLENA GODINA

Autor:

Vesti

12.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prelazni period do izbora u Rusiji i Ukrajini, a pogotovo u SAD, Zapad će koristiti za nezapamćen pritisak na našu zemlju

3 TAČKE NA KOJIMA ĆE NAS LOMITI: Ceo svet na prekretnici, Srbiju čeka PAKLENA GODINA

Foto: Tanjug/AP/Alex Brandon/Andreea Alexandru

Predstojeća godina biće među najtežim u savremenoj istoriji Srbije. Neće biti laka za svet zbog predsedničkih izbora koji očekuju SAD, Rusiju, ali i EU, Ukrajinu, Tajvan, Indiju, čiji ishodi mogu izazvati globalne promene, pa ni za našu državu jer će razni centri moći baš u tim prelaznim periodima pokušati da nas slome na tri tačke - pitanjima Kosova, Republike Srpske i uvođenja sankcija Rusiji.


Otuda je epilog predstojećih izbora 17. decembra sudbinski za opstanak naše države, na šta je ukazao i predsednik Aleksandar Vučić upozoravajući na izazove 2024. i moguću veću ugroženost našeg naroda u Republici Srpskoj, na KiM i drugim delovima regiona.


POLITIČKI DA PREŽIVIMO


- Biće još veće nervoze pred ruske izbore 17. marta. S druge strane, izbori za Evropski parlament, na Tajvanu, biće još žešći, a onda se ceo svet seli u SAD i njihove, najvažnije izbore. To je utakmica koju ceo svet čeka i moramo da preživimo dotad, politički da preživimo, ekonomski da napredujemo. Moramo da imamo i iskusne ljude i ljude koji se ne plaše, mudre ljude koji treba da izbegnu sve one koji su protiv nas.


Istakao je da neće biti lakše ni bolje u skorije vreme, već će čekajući promenu nastaviti da "krivuda" i "meandrira" kroz opasnosti:


- Oni koji su jastrebovali protiv Srbije i dalje će jastrebovati i to će trajati do maja, do najbitnijih izbora - američkih izbora.


Ipak, uprkos globalno neugodnoj situaciji i nimalo lakoj poziciji Srbije, Vučić veruje da možemo da izdržimo i sačuvamo Srbiju i KiM, bez obzira na to koliko će teško da bude:


- Da li će se menjati stvari u svetu? Nema nikakve sumnje. Zato se i plašim narednih godinu dana. Sve posle toga vidim Srbiji blistavu budućnost! Moramo proći kroz sve zamke, nećemo proći neokrznuto, ali posle vidim blistavu budućnost.


VIŠE FRONTOVA


I Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže za Srpski telegraf da će 2024. svakako biti godina velikih iskušenja i promena na geopolitičkom planu, što će svakako imati implikacije na Srbiju, pa će ključni zadatak biti zaštita naših nacionalnih interesa i nacionalne bezbednosti, što podrazumeva borbu na više diplomatskih frontova da bi sačuvali državu, nastavili s vođenjem samostalne politike i dalje razvijali našu ekonomiju i privredne kapacitete.


- Izbori 17. decembra imaju suštinski i istorijski značaj za našu zemlju jer je potrebno da državu vode ozbiljni i posvećeni ljudi koji će slediti politiku jednog od najvećih lidera u Evropi Vučića, koji će i sam biti pod velikim pritiscima. Zato pobeda liste "Srbija ne sme da stane" treba da bude što ubedljivija i neupitna pošto se faktički radi o opstanku naše zemlje i naroda, koji treba mirno da prođe kroz sve globalne i geopolitičke turbulencije.
Čak i pomisao da tzv. građanska opozicija i kvazidesničari dođu na vlast na bilo kojem nivou bila bi, tvrdi on, pogubna u vrlo kratkom roku:


- I uveren sam da bi to bio kraj naše države onakve kakva je sada, slobodarska, nezavisna, sa snažnom ekonomijom i vojskom, ali i potencijalima za dinamičan rast i razvoj.

Mnogi ne znaju šta bi moglo da se desi


Predsednik Vučić je upozorio da će situacija oko KiM biti postavljena na sve nezgodniji način i potom objasnio šta bi se desilo da opozicija pobedi na izborima, a on ostane predsednik:


- Postoje stvari koje ja znam, a mnogi ne znaju. Oni bi govorili da su vesnici promena i budućnosti, a da ja sputavam put u budućnost. Oni hoće da se uz saglasnost Srbije prihvati kompletan Ohridski sporazum, i to s delovima koje smo mi nedvosmisleno odbili. Onda bi doneli poseban izveštaj EU i prosledili UN, i na taj način bi dozvolili Prištini da uđe u UN.
Ali, kako je kazao, ako narod hoće promenu vlasti, on će 17. decembra u 22 sata biti prvi koji će da čestita i podneti ostavku.


Moj stav
Darko Obradović, Centar za stratešku analizu


Da bi država uspešno odgovorila na izazove, potreban je visok stepen kohezije koji se vidi i na autoritarnosti nacionalnih interesa. Sledeća godina će tražiti visok stepen adaptibilnosti na krize i zato su nam potrebni državnici, a ne politikanti. Sudbinu države u 21. veku odrediće način na koji se pozicioniramo sledeće godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (62)

Loading
Ana

12.12.2023 20:51

Srbija ne sme da stani ni pred kojim izazovom.

Maja

12.12.2023 20:51

Nećemo podleći ni pred jednim izazovom.

Tanja

12.12.2023 20:52

Verujemo u Predsednika Vučića i kako vodi Srbiju. Znamo da se maksimalno zalaže da Srbija bude jaka i uspešna država iako je situacija teška u svetu.

Nina

12.12.2023 20:53

Koliko god da nas čekaju teška nema predaje.