ĐAVOLJE KOČIJE ZA VOJSKU SRBIJE! KIPAR ISPORUČIO NAJMOĆNIJE HELIKOPTERE NA SVETU - Stigli leteći tenkovi MI-35

Autor:

Vesti

23.11.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, helikoptere Mi-35 na zapadu zovu "leteći tenkovi", a u Rusiji "krokodili".

ĐAVOLJE KOČIJE ZA VOJSKU SRBIJE! KIPAR ISPORUČIO NAJMOĆNIJE HELIKOPTERE NA SVETU - Stigli leteći tenkovi MI-35

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, helikoptere Mi-35 na zapadu zovu "leteći tenkovi", a u Rusiji "krokodili". Ovaj višenamenski borbeni helikopter poseduje zaštitu od dejstava pešadijskog naoružanja i opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kipra Nikos Hristodulidis na sastanku u Palati Srbija u Beogradu potvrdili su prijateljske odnose dve zemlje, koji se ogledaju i u međusobnoj podršci integritetu i suverenitetu. A pre predsednika Hristodulidisa na batajnički aerodrom s Kipra je tri dana doletao najveći avion na svetu, an-124-100, koji je za Vojsku Srbije dovezao 11 đavoljih kočija, kako nazivaju ubojite helikoptere mi-35.

ISTINSKI PRIJATELJI

Reč je o ruskim letećim tenkovima, koji su dokazali na svetskim ratištima da mogu da izdrže i direktne pogotke. Namenjeni su za protivoklopnu borbu, ali i mogu da nose i desantno odeljenje. Srbija već ima četiri ovakve letelice, a s novih 11 biće formirana eksadrila kakva ne postoji u ostatku Balkana. Reč je o 714. Protivoklopnoj helikopterskoj eskadrili na aerodromu "Lađevci". Kipar je odlučio da proda ove helikoptere Srbiji jer se pridružio sankcijama EU i zbog toga ne može da obezbedi rezervne delove, održavanje i remont u Rusiji.

Hristodulidis je stigao u dvodnevnu posetu, a predsednik Vučić je istakao da su Srbija i Kipar istinski prijatelji. Kipar je jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.

- Imaćemo i treći samit dveju vlada. Prethodni su održani 2013. i 2018, a takve savete Kipar održava samo još s Egiptom i Grčkom. Potvrdili smo nedvosmisleno da želimo da unapredimo saradnju i posebno sam zahvalio predsedniku Kipra na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezoluciji 1244 i poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN - rekao je Vučić i dodao da se Srbija na isti način odnosi prema Kipru.

Predsednik Srbije rekao je da je detaljno upoznao gosta sa situacijom na KiM, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme, ali ukazao i na težinu položaja srpskog naroda na KiM i tešku poziciju Srbije, koja ispašta zbog politike sile.

TRI SPORAZUMA

On je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na evropskom putu. Najavio je i da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnji diplomatskih akademija. Razgovarali su i kako podići turističke posete između dve zemlje. Predsednik Srbije dodao je da je s kiparskim kolegom razgovarao na koji način dve zemlje mogu dodatno da podignu nivo usluga i razmenu roba, kao i nivo turističkih poseta, pre svega građana Srbije Kipru, ali i obrnuto.

Investitorima ohrabrenje i podsticaji

Osim toga, Vučić je poručio da želi da ohrabri investitore s Kipra da ulažu u Srbiji.

- Uveren sam da će, uz sve ono što dajemo kao podsticaje za dolazak investitora, ovde moći da se osećaju kao kod svoje kuće. To isto važi i za naše investitore na Kipru. I u oblasti energetike postoje elementi moguće saradnje u budućnosti kroz projekat "Ist med" - rekao je Vučić.

Hristodulidis: Nikada nećemo priznati Kosovo

Predsednik Nikos Hristodulidis rekao je da je na sastanku upoznat s dijalogom Beograda i Prištine.

- Želim javno da ponovim našu podršku naporima srpske vlade. Stav Kipra je jasan i ne može biti promenjen povodom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Osim toga, Kipar je najjača podrška Srbiji za priključenje EU, a učinjeni su važni koraci u poslednje vreme vezani za reforme - rekao je Hristodulidis.

Uvezli srpske haubice nora

Predsednik Vučić istakao je saradnju dve zemlje u oblasti odbrane i dodao da ona može da bude unapređena. On je najavio da će predstaviti značajna nova vojna dostignuća i šta je sve urađeno s kiparskim prijateljima.

Podsetimo, Kipar je bio među prvim kupcima srpske samohodne haubice nora B-52. Ukupno je dosad kupio 24 ova artiljerijska sistema, kao i oklopna vozila miloš, u kojima se nalazi komandni centar za upravljanje vatrom.

Nosi desant i ubitačne rakete

Mi-35 nalazi se u naoružanju 11 država iako je proizvedeno svega oko 120 komada, što govori koliko je ovo dragoceno oružje. Njegovo standardno naoružanje predstavljaju automatski topovi, ali i veliki asortiman raznih raketa koje se vešaju sa spoljne strane. Među njima su svakako najubojitije protivoklopne rakete šturm i ataka kohje mogu da dejstvuju s udaljenosti od 8.000 metara, što im omogućava da uništavaju ciljeve van dometa neprijateljskih taktičkih sistema PVO.

Posadu čine dva ili tri člana, a u desantnom odseku može da se smesti osam boraca ili dvojica ranjenika i bolničar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading