ODLUKA O NEPRIZNAVANJU TAKOZVANOG KOSOVA OSTAJE NEPROMENJENA: Orlić se sastao sa premijerom i šefom diplomatije Azerbejdžana

Autor: Tanjug

Vesti

06.10.2023

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvalio je zbog podrške kandidaturi Srbije za domaćina EXPO 2027, iskazujući očekivanje da će Azerbejdžan uzeti učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji.

ODLUKA O NEPRIZNAVANJU TAKOZVANOG KOSOVA OSTAJE NEPROMENJENA: Orlić se sastao sa premijerom i šefom diplomatije Azerbejdžana

Foto: TANJUG/ Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić održao je danas, tokom zvanične posete Bakuu, odvojene sastanke sa predsednikom Vlade Republike Azerbejdžan Alijem Asadovim i ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim, sa kojima je razgovarao o daljem jačanju bilateralne saradnje. 

Orlić je u razgovoru sa premijerom Asadovim naglasio da je Skupština Srbije spremna da, u okviru svojih nadležnosti, pruži doprinos unapređenju odnosa između Srbije i Azerbejdžana, i sa zadovoljstvom konstatovao da su u prethodnom periodu ratifikovani važni sporazumi. 

Zahvalio je zbog podrške kandidaturi Srbije za domaćina EXPO 2027, iskazujući očekivanje da će Azerbejdžan uzeti učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji, saopštila je pres služba Skupštine Srbije.

Tokom sastanka predsednika Skupštine Srbije i ministra spoljnih poslova Azerbejdžana, ocenjeno je da dve zemlje održavaju redovan politički dijalog na svim nivoima, čemu svedoči i nedavni susret šefova diplomatije na marginama zasedanja GS UN u Njujorku, obostrane parlamentarne posete, a pre svega – redovna komunikacija dvojice predsednika država. 

Na agendi oba sastanka našla se tema unapređenja ekonomske i energetske saradnje, kao i regionalna pitanja od značaja. 

Orlić je sagovornike obavestio o teškoj situaciji na KiM, svakodnevnom teroru i nasilju koje nad srpskim narodom sprovodi Priština u svojim flagrantnim pokušajima da izazove eskalaciju, uništi svaki dijalog i trajno ugrozi mir. 

Predsednik vlade i ministar spoljnih poslova potvrdili su u razgovoru sa Orlićem da pozicija Azerbejdžana po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova ostaje čvrsta i nepromenljiva, baš kao i stav da se teritorijalna celovitost i suverenitet naše zemlje moraju poštovati kao stvar principa.

Tokom sastanaka je izražena snažna opredeljenost obe strane da se, na temeljima međusobnog poštovanja, poverenja i razumevanja, nastavi saradnja dve države u svim oblastima.

U okviru posete Bakuu i nakon sastanaka održanih u Vladi Azerbejdžana, predsednik Skupštine Srbije obišao je Centar za srpski jezik i kulturu Azerbejdžanskog univerziteta za jezike koji  je, u maju 2018. godine, otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Tom prilikom, Orlić se sastao sa rektorom Univerziteta Kamalom Abdulajevim, koji je preneo zahvalnost državi Srbiji i njenom rukovodstvu na podršci funkcionisanju tog centra. 

Orlić je razgovarao i sa profesorima i studentima srpskog jezika kojima je poklonio udžbenike, repliku Sretenjskog ustava i druge naslove koji će im dodatno približiti kulturu, tradiciju i istoriju srpskog naroda, navedeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (34)

Loading
JULKICA

06.10.2023 18:03

Veliko postovanje za drzavu Azerbejdzan koja nece odustati od svoje odluke da ne prizna nezavisnost KiM.

Ilija

06.10.2023 18:04

Nasa diplomatija u svetu ima velikog uspeha i sam stav Azerbejdzana govori dovoljno u prilog tome.

Ivo

06.10.2023 18:05

Srbija, Vučić nikada nece priznati nezavisnost KiMa. Kurtijev plan neće se realizovali.

Tanja

06.10.2023 18:05

Kosovo i Metohija je naša teritorija i naša svetinja koje se nećemo nikada odreći.