ZA SNAŽNU SRBIJU I SVETLU BUDUĆNOST NAŠIH GRAĐANA! Ovo nam donosi Expo 2027 - Beograd postaje jedan od najlepših gradova na svetu! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Vesti

09.08.2023

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika ulaganja u razvojne projekte doprineće svim delovima naše zemlje.

ZA SNAŽNU SRBIJU I SVETLU BUDUĆNOST NAŠIH GRAĐANA! Ovo nam donosi Expo 2027 - Beograd postaje jedan od najlepših gradova na svetu! (FOTO GALERIJA)

Foto: Republika.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je plan razvoja Srbije potpuno izmenjen i da se od sada sve meri do 2027. godine.

On je na konferenciji za novinare rekao da su to ambiciozni planovi koje će predstaviti i u koje "gotovo sutra" mora da se krene.

- Trebaće nam ljudi da nam pomognu, biće nam potrebno mnogo dobrovoljaca i cela Srbija da radi. Jedan od povoda za to je Expo 2027 koji će celu zemlju da promeni ne samo Beograd koji nećete prepoznati za četiri godine. To ćemo da iskoristimo za dalji razvoj Srbije. Neverovatno je da do sada nismo zaustavili nijedan projekat - rekao je Vučić.

Projekti koje je najavio predsednik na konferenciji slobodno se mogu nazvati "srpskim New dealom" jer su značajni za svakog pojedinca u našoj zemlji. Velika ulaganja u razvojne projekte doprineće svim delovima naše zemlje.

Pored ulaganja u puteve, autoputeve, bolnice i škole, ambiciozni plan predsednika Aleksandra Vučića do 2027. doprineće daljem razvoju ekonomije. Podići našu zemlju na viši nivo, i Srbija će se i u teškim okolnostima koje su zahvatile ceo svet, prvo zbog epidemije korone, a potom i rata u Ukrajini, investicijama i ulaganjem izboriti za stabilnu poziciju u regionu, Evropi, ali i svetu.

Progresivne ideje predsednika Vučića doprineće dodatnom smanjenju nezaposlenosti, povećanju standarda građana Srbije, kako mlađe, tako i starije populacije. Po najavi predsednika ove investicije neće zaustaviti rast plata i penzija već pored toga obezbediti još sigurniju budućnost naših građana.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

 

Šta je bio američki "New deal"?

Američki "New deal" poznat i kao Novo poslovanje ili Dogovor o novom poslovanju, bio je američki nacionalni program predsednika Frenklina Ruzvelta sprovođen u periodu od 1933. do 1938. godine. Cilj je bilo donošenje ekonomskog olakšanja zbog teških posledica Velike depresije, globalnog ekonomskog kraha. Program je podrazumevao izvođenje javnih radova o trošku države, davanje povoljnih kredita farmerima i bankarima, kao i državnu kontrolu privrede - naročito kontrolu cena.

Ruzvelt uvodi niz privrednih i socijalnih mera za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti te za stvaranje efikasne socijalne mreže. Ustanova za poticaj rada  postala je najvažnija institucija koja je nudila posao umesto socijalne pomoći. Grade se škole, javne ustanove, kina, muzeji, pozorišta... U sklopu tri federalna projekta za pozorišta, umetnost i pisanje, zapošljavaju se mnogi pisci, slikari, glumci i muzičari. 

- Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi. Ovo će značiti ogroman skok za ekonomiju naše zemlje i doprineće snažnom rastu i zato je za nas važno da se borimo i radimo što više, svi zajedno, da budemo ujedinjeni i da predstavimo našu Srbiju na najbolji način i uveren sam da ćemo u tome uspeti - najavio je predsednik.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

 

METRO I EXPO 2023. 

Aleksandar Vučić poručio je da će projekti u vezi sa specijalizovanom međunarodnom izložbom Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, pokazati "vreme promena" i da će građani Srbije imati čime da se ponose. On je predstavio "Projekte u prostornom planu područja posebne namene" u okviru kojih se nalaze linijska infrastruktura, nacionalni fudbalski stadion, objekti budućeg sajma i međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Predsednik je naveo da je ugovor za linijsku infrastrukturu vredan 198 miliona evra. Linijska infrastruktura podrazumeva "osam kilometara gradskih bulevara, planirani gasovod sa mernom regulacionom stanicom, toplovod i hladovod", rekao je Vučić.

Objasnio je da hladovod predstavlja cevi kroz koje prolazi, ne samo topli, već i hladni vazduh, te da je reč o najnovijem sistemu koji u Srbiji dosad nije primenjivan. 

- JP Železnice će izgraditi 18 kilometara dvokolosečne, elektrificirane pruge Zemunsko polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion. Vozom će se spojiti centar Beograda sa Obrenovcem, Jakovom, Surčinom, Batajnicom, Kamendinom, zemun Poljem, Altinom, Tošinim bunarom, Novim Beogradom. Voz će ići brzinom 120 kilometara na sat - kaže predsednik. 

NOVI PEŠAČKI MOST NA SAVI 

Aleksandar Vučić najavio je večeras projekat "Zapolovite Srbijom" koji će biti razvijan istovremeno sa pripremama za Ekspo, u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra, a da će 2. septembra biti otvoren pristan u Zemunu nedaleko od zgrade Kapetanije. On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da će tada prvi put u istoriji u Zemun doći i jedan veliki kruzer i da će to biti dodatni nagoveštaj naših mogućnosti sa korišćenjem Dunava.

Vučić je rekao da će na Dunavu biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Novog Sada, Smedereva, da su predviđene marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova.

- Sve ćemo to morati da uradimo u naredne dve godine. To su ogromne investicije od preko 150 miliona evra koji će biti uloženi - rekao je Vučić. 

-  Biće izgrađen novi, veličanstven most na Savi koji će biti nečujan. Stari most će imati upotrebnu vrednost i ideja je da spoji kraj Novog Beograda sa početkom Zemuna sa Velikim Ratnim ostrvom i biće prava atrakcija za Beograd.

ZGRADA POŠTE ARHITEKTE KORUNOVIĆA

- Biće rekonstruisana stara železnička stanica i na tom mestu nalaziće se Korunovićeva zgrada pošte. Vratiće se stara Korunovićeva fasada - najavio je predsednik Vučić. 

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
Olja

09.08.2023 13:26

Odlicna vest za Srbiju je EXPO 2027.

Nikola

09.08.2023 15:40

@Olja - Ne sećam se da je neko imao koristi od Svetske izložbe.

Ena

09.08.2023 13:26

Zahvaljujući Vučiću Srbija grabi krupnim koracima napred. Uskoro čemo biti među razvijenijim zemljama Evrope.

Kristina

09.08.2023 13:27

Naš Beograd će biti prelep.