IZGUBLJENI U PREVODU: Desničari zanemeli posle "bratske" poruke iz Moskve

Autor:

Vesti

29.04.2022

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putinovo priznanje Kosova ućutkalo stranke koje su se do juče klele u Rusiju.

IZGUBLJENI U PREVODU: Desničari zanemeli posle "bratske" poruke iz Moskve

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin izneo nove zastrašujuće pretnje

Iako je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da samoproglašene republike u Ukrajini - Donjeck i Lugansk (Donbas regija), temelje nezavisnost na kosovskom presedanu, čime je faktički priznao jednostrano proglašenu samostalnost naše južne pokrajine, na srpskoj političkoj sceni i dalje ima onih koji su (namerno) "slepi kod očiju". 

Desničari. Među kojima ima onih koji ovu "bombu iz Moskve" ignorišu - prave se kao da se ništa nije desilo. Mada su u svim situacijama poslovično glasni u buntovni, na pitanja Srpskog telegrafa kako komentarišu Putinovu izjavu i smatraju li da bi se šef Kremlja odrekao Donbasa kada bi, hipotetički, Međunarodna zajednica napravila zaokret u odnosu na Kosovo, ostali su nemi. Nisu odgovorili ni lider Dveri Boško Obradović niti predsednik DSS Miloš Jovanović.

NEMA DILEME

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Milica Đurđević Stamenkovski

Reagovala je jedino Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, koja je pak zaključila da je posredi "greška u prevodu" i da Putin nikada ne bi trampio Kosovo za Donjeck, već da zapravo govori o licemerstvu Zapada.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin niti je priznao Kosovo niti to namerava da uradi. Njegova izjava je pogrešno interpretirana u pojedinim domaćim medijima, i to nije nimalo slučajno. Putin još od 2008. govori o licemernom Zapadu, koji je izmislio termin "kosovski jedinstveni slučaj" da bi opravdao secesiju južne srpske pokrajine. Slične teze koristi i rukovodstvo Republike Srpske kada ističe da Vašington i Berlin smatraju da samoopredeljenje važi za sve, osim za Srbe. Samo Srbi, a vidimo i Rusi, nemaju prava na samostalnost i autonomiju - kaže Milica Đurđević Stamenkovski.

Ruski predsednik, ističe ona, u više navrata je upoređivao situacije i isticao da Kosovo nema pravne osnove za nezavisnost, kao što je to slučaj na Krimu, gde je održan referendum za otcepljenje.

- Nema nikakve dileme, Rusija neće trampiti Kosovo niti izdati srpske interese. Njeno rukovodstvo češće pominje Rezoluciju 1244 i od same zvanične Srbije. Moskva će ostati privržena očuvanju suvereniteta Srbije, to mi je juče potvrđeno i tokom sastanka sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom.

PRAVO LICE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Antonio Gutereš

Putin je u utorak u razgovoru s generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom kazao da su Donjeck i Lugansk postali nezavisni na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde (MSP) prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova. Istakao je da je lično pročitao sva dokumenta MSP o situaciji na KiM i da se dobro seća te sudske odluke, u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

- To je rečeno za Kosovo, to je bila odluka MSP koju su svi podržali. Donjeck i Lugansk imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu, bez dozvole centralne vlasti jer je presedan stvoren.

Ovim potezom, koji je zabijanje noža u leđa Srbiji, Putin je pokazao da su mu interesi Rusije neprikosnoveni i bitniji od tradicionalnih prijateljstava poput onog s našom zemljom. Iako bi to trebalo da deluje otrežnjujuće za sve koji se kunu u svetske centre moći - bili oni na zapadu ili na istoku, to u slučaju srpske desnice izgleda nije slučaj.

Ruska ambasada: Ne menjamo stav

Na pitanje Republike da li Putinove reči znače promenu politike Moskve prema Srbiji iz ruske ambasade odgovaraju da se zalažu za poštovanje Rezolucije 1244 i rešenja koja odgovaraju interesima Beograda.

- Stav Rusije o pitanju Kosova i Metohije ostaje nepromenljiv. Zalažemo se za političko rešenje, bez spoljnog mešanja, nametanja recepata ili vremenskih okvira. Smatramo da je održivo rešenje kosovskog problema moguće samo na osnovu međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takvo rešenje mora da odgovara zakonitim interesima Beograda i naroda Srbije, kao i da Savet bezbednosti UN mora da ga odobri - poručili su iz ambasade Rusije.

Jakšić: I bolje da ćute, sprema se velika trgovina

Republika

Foto: printscreen

Boško Jakšić

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator, nije iznenađen ponašanjem desničara jer ako je, kako kaže za Republiku, neko sebe doveo u poziciju da podržava Putina i njegovu politiku, onda je najbolje da ništa i ne kaže.

- Jer nemaju sad šta ni da kažu. Putin je pitanje Kosova i do sada (zlo)upotrebljavao, podstičući separatizam u Republici Srpskoj, priznajući regione Južne Osetije i Abhazije u Gruziji, a onda i Donjeck i Lugansk u Ukrajini. Nije nemoguće zamisliti da će u pregovorima Rusije i Zapada, kad do njih dođe, a doći će, sve to biti iskorišćeno za trgovinu. Putin da prizna KiM, a Zapad Donjeck i Lugansk. Tako bi interesi velikih bili namireni, a ceh bi platili mali - Srbija i Ukrajina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ISTINA

29.04.2022 08:45

Slusajte,svako stiti prvo svoju pa i Rusija,setite se istorije:srpsko turski ratovi(u jednom od njih posle potiskivanja Turaka sa velike teritorije,Rusi su morali potpisati vracanje Turaka na stare pozicije jer su je pritisli Englezi,Austrijanci i ostali protivnici,Srbi su strasno masakrirani,zatim egzodus Srba preko Albanije,zar se morao dogoditi,zatim 90 te ...). Pre nekoliko godina Putin je doslovno ponizio Srbe izjavivsi pred citavim svetom da bi se nad Rusima u Donbasu i Lughansku mogao izvrsiti genocid kao u Srebrenici.Pa jel on to stiti istinu i Srbe.Procenite!???.

Odgovori 7 10