MEDVED UROŠ IZAŠAO IZ JAZBINE! Evo da li je video svoju senku i da li će nam se zima vratiti na velika vrata! (FOTO)

Autor:

Vesti

15.02.2024

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sretenje je poznato po susretu zime i leta, kao i po narodnom verovanju o medvedu koji može da najavi kraj zime.

MEDVED UROŠ IZAŠAO IZ JAZBINE! Evo da li je video svoju senku i da li će nam se zima vratiti na velika vrata! (FOTO)

Foto: instagram.com/beozoovrt

Danas je u Beogradskom zoološkom vrtu bio poseban dan jer je medved Uroš, izašavši iz pećine, iznenadio sve prisutne time što nije ugledao svoju senku. Prema narodnom verovanju, ovo je znak da nam proleće stiže mnogo ranije nego što smo očekivali.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

 

Sretenje je poznato po susretu zime i leta, kao i po narodnom verovanju o medvedu koji može da najavi kraj zime. Prema tradiciji, ako medved vidi svoju senku, zima će trajati još šest nedelja, ali ukoliko je ne vidi, to znači da nam se proleće približava. Ovaj običaj prati i meteorološka prognoza, koja takođe ide u prilog dolasku toplijeg vremena.

- Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine - uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji - on kasnije izlazi -  rekao je biolog Kristijan Ovari iz beogradskog Zoo vrta.

- Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako 'baba Marta' ne pokaže zube - rekao je Ovari.


Biolog Kristijan Ovari ističe da su medvedi koristili "mnogo starije i mnogo sigurnije metode" za predviđanje vremena, što nas navodi na razmišljanje o njihovom instinktu i sposobnosti da osete promene u prirodi. Ovari je istakao i da su moderna tehnologija i meteorolozi davno prestigli medvede u predviđanju vremena, ali da je ipak zanimljivo videti kako životinje reaguju na prirodne fenomene.

Interesantno je saznati da medvedi u zoološkom vrtu zapravo nikada ne spavaju zimski san, što je različito od njihovog ponašanja u divljini. Ovo je zbog stalne dostupnosti hrane i specifičnih uslova u kojima žive, što im omogućava da ostanu budni tokom cele godine.

U Beogradskom zoološkom vrtu, posetioci su pozvani da dođu i posete medvede, ali i druge životinje, i to i tokom praznika do 17:30 časova. Ovo je sjajna prilika da se upoznaju sa životinjskim svetom i nauče nešto novo o životinjama koje se nalaze u vrtu.

Čini se da su medvedi, poput Uroša i Miše, postali prave zvezde i atrakcija u zoološkom vrtu, privlačeći pažnju svojim neobičnim ponašanjem i sposobnošću da nas iznenade svojim postupcima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading